Kako do dobrih idej?

Generiranje idej s pomočjo metode nevihte možganov (angl. Brainstorming) ni edini način s pomočjo katerega lahko pridete do dobrih idej. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da to še zdaleč ni najboljši način.
Kako do dobrih idej?

Kako do dobrih idej? (Vir slike: sxc.hu)

Kritiki nevihte možganov opozarjajo, da je v skupini, ki se oblikuje z namenom izvajanja metode nevihte možganov preveč pritiska – tako na skupino, kot tudi na vodjo. Marsikdaj se namreč pripeti, da se udeleženci bojijo dati napačen predlog oz. jih je sram predlagati kakšno noro idejo.

Predstavljamo vam nekaj aktivnosti, ki so po mnenju nekaterih kritikov zgoraj omenjenega načina zbiranja idej, veliko bolj učinkovite od nevihte možganov.

1. Naredite nekaj nezahtevnega.

Pojdite na sprehod, pospravite predal z nogavicami, se potopite v penečo kopel in poslušajte glasbo, ki vam je všeč. Svoje misli boste osvobodili, če boste delali nekaj, kar ni zahtevno.

Če bi radi bili bolj kreativni, vam bo pomagal tudi zmeren hrup v ozadju. Ne verjamete? Zavrtite si svojo najljubšo glasbo. Študija Journal of Consumer Research iz lanskega leta je namreč pokazala, da je zmeren hrup v ozadju moteč, kar posameznika pripravi, da razmišlja bolj abstraktno s čimer se mu poveča kreativnost.

Preberite si tudi Kako do poslovne ideje

2. Redno trenirajte možgane.

Če boste redno trenirali svoje možgane s težkimi in zapletenimi nalogami se bodo le-ti prilagodili in postali boljši pri generiranju inovativnih idej. Na žalost reševanje križank in spominskih iger ne bo dovolj, lotite se raje nalog, ki so zahtevne in nove.

Lotite se lahko učenja novega jezika, izdelave in oblikovanja zahtevne obleke – kljub temu, da še nikoli v življenju niste šivali, naučite se igranja novega inštrumenta, učite se za zelo težek izpit ali pa se naučite vsa latinska imen vrtnih rastlin.

3. Najdite si čas za meditacijo.

Inovativne in kreativne rešitve so v vas, prav tako super poslovne ideje – samo najti morate način, da jih izbrskate. To boste dosegli z meditacijo.

4. Naspite se.

Najnovejše raziskave kažejo, da je spanje ključnega pomena za sposobnost učenja, spominjanja in kreativnosti. Vaše sposobnosti za učenje, bolj inovativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov se močno dvignejo po dobrem in dolgem spancu.

5. Zaupajte svojim sposobnostim.

Nikar ne verjemite temu, da se nekateri rodijo pametni. To ne drži. Kreativni in uspešni ljudje imajo nekaj skupnega: vsi verjamejo, da se pamet širi. Tako ljudje, ki verjamejo, da lahko postanejo bolj pametni so bolj radovedni, bolj odprte glave in so pripravljeni tvegati več.   

Vir: Entrepreneur.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje