Kolumna: Kako je Žabec prišel do kredita

Pred kratkim sem se prvič resno znašel pred dilemo in izzivom, kako pridobiti kredit. Prišli smo namreč do točke, ko so bili naši strežniki skoraj popolnoma zapolnjeni, število naročnikov se je višalo, potrebe po večjih kapacitetah pa so bile čedalje večje.
Kolumna: Kako je Žabec prišel do kredita

Kako je Žabec prišel do kredita (slika: sxc.hu)

Običajno se financiramo sami in uspemo zbrati dovolj sredstev za nakup kapacitet, a tokrat se je pojavila kombinacija dveh problemov, in sicer naročnika, ki nam ni poravnal stroškov dokaj velikega projekta, in velikega stroška “storage” strežnika.

Postavljen sem bil pred vprašanje: Kako v najhitrejšem času zbrati 18.000 €, kot bi zadostovalo za nakup novih kapacitet?

Ni mi preostalo drugega, kot da poskusim pridobiti kredit, s pridobitvijo katerega sem v preteklosti že imel slabe izkušnje. Leta 2010 smo namreč želeli pridobiti 5.000 € kredita, a ga nam je banka, rekoč da kredit odobrijo za 12 mesecev z nepremičnino za garancijo, gladko zavrnila. Takrat nam je sicer uspelo zbrati dovolj lastnih sredstev za investicijo, v tem primeru pa omenjene možnosti nismo imeli.

Za pridobitev kredita sem se najprej obrnil na Abanko, ki je bila takrat naša matična banka. Na odgovor skrbnice o možnostih kredita sem čakal skoraj mesec dni, a dobil enak odgovor kot leta 2010. Medtem ko sem čakal, sem raziskal možnosti še pri drugih bankah.

Kaj vse sem pripravil?

  • Bilanco za leto 2010
  • bilanco do oktobra 2011
  • pismo o stanju našega podjetja, načrtih in zmožnostih odplačevanja.

Pri kolegih, ki so že najeli kredit, sem pridobil nekaj kontaktov njihovih skrbnikov in na pridobljene naslove poslal e-pošto s povpraševanjem.

Na SKB so se odzvali presenetljivo hitro in še isti dan sem se dogovoril za sestanek pri zelo prijazni uslužbenki. Ob mojem obisku je bilo že vse pripravljeno in v roku petih dni so mi odobrili kredit za investicijo. Hkrati smo vse poslovanje prenesli na SKB in zaenkrat sem z njimi več kot zadovoljen. Glede na zneske, ki jih plačujemo mesečno za provizije, upam da bo z nami zadovoljna tudi banka.

Radovednost mi ni dala miru, zato sem poskušal ugotoviti, kateri so razlogi, da podjetniki ne pridobijo kredita. Našel sem naslednje razloge:

  • Podjetja se na predstavitev premalo pripravijo,
  • podjetja imajo preslabo finančno stanje in ne znajo dokazati zmožnosti odplačevanja,
  • podjetja stagnirajo in nimajo zadostne rasti.

Če potrebujete kredit, vam svetujem naslednje:

  • Odlično se pripravite,
  • bodite pripravljeni izstreliti vse podrobnosti vaše bilance,
  • bodite samozavestni in prepričani, da ste zmožni odplačati kredit,
  • povprašajte znance za nasvet in priporočila.

Resda smo v podjetju v letu 2010 dosegli 30-% rast, pridobili stalno bazo naročnikov in napravili načrte za prihodnost, vendar smo vseeno imeli velike stroške in odpise pri projektih.

Moje zaupanje v banke se je po tej izkušnji okrepilo in prepričan sem, da vam bo uspelo prepričati banko, v kolikor imate dober projekt.

Avtor: Domen Česnik, Zabec.net.

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje