Kolumna: Kako je Žabec prišel do kredita

Pred kratkim sem se prvič resno znašel pred dilemo in izzivom, kako pridobiti kredit. Prišli smo namreč do točke, ko so bili naši strežniki skoraj popolnoma zapolnjeni, število naročnikov se je višalo, potrebe po večjih kapacitetah pa so bile čedalje večje.
Kolumna: Kako je Žabec prišel do kredita

Kako je Žabec prišel do kredita (slika: sxc.hu)

Običajno se financiramo sami in uspemo zbrati dovolj sredstev za nakup kapacitet, a tokrat se je pojavila kombinacija dveh problemov, in sicer naročnika, ki nam ni poravnal stroškov dokaj velikega projekta, in velikega stroška “storage” strežnika.

Postavljen sem bil pred vprašanje: Kako v najhitrejšem času zbrati 18.000 €, kot bi zadostovalo za nakup novih kapacitet?

Ni mi preostalo drugega, kot da poskusim pridobiti kredit, s pridobitvijo katerega sem v preteklosti že imel slabe izkušnje. Leta 2010 smo namreč želeli pridobiti 5.000 € kredita, a ga nam je banka, rekoč da kredit odobrijo za 12 mesecev z nepremičnino za garancijo, gladko zavrnila. Takrat nam je sicer uspelo zbrati dovolj lastnih sredstev za investicijo, v tem primeru pa omenjene možnosti nismo imeli.

Za pridobitev kredita sem se najprej obrnil na Abanko, ki je bila takrat naša matična banka. Na odgovor skrbnice o možnostih kredita sem čakal skoraj mesec dni, a dobil enak odgovor kot leta 2010. Medtem ko sem čakal, sem raziskal možnosti še pri drugih bankah.

Kaj vse sem pripravil?

  • Bilanco za leto 2010
  • bilanco do oktobra 2011
  • pismo o stanju našega podjetja, načrtih in zmožnostih odplačevanja.

Pri kolegih, ki so že najeli kredit, sem pridobil nekaj kontaktov njihovih skrbnikov in na pridobljene naslove poslal e-pošto s povpraševanjem.

Na SKB so se odzvali presenetljivo hitro in še isti dan sem se dogovoril za sestanek pri zelo prijazni uslužbenki. Ob mojem obisku je bilo že vse pripravljeno in v roku petih dni so mi odobrili kredit za investicijo. Hkrati smo vse poslovanje prenesli na SKB in zaenkrat sem z njimi več kot zadovoljen. Glede na zneske, ki jih plačujemo mesečno za provizije, upam da bo z nami zadovoljna tudi banka.

Radovednost mi ni dala miru, zato sem poskušal ugotoviti, kateri so razlogi, da podjetniki ne pridobijo kredita. Našel sem naslednje razloge:

  • Podjetja se na predstavitev premalo pripravijo,
  • podjetja imajo preslabo finančno stanje in ne znajo dokazati zmožnosti odplačevanja,
  • podjetja stagnirajo in nimajo zadostne rasti.

Če potrebujete kredit, vam svetujem naslednje:

  • Odlično se pripravite,
  • bodite pripravljeni izstreliti vse podrobnosti vaše bilance,
  • bodite samozavestni in prepričani, da ste zmožni odplačati kredit,
  • povprašajte znance za nasvet in priporočila.

Resda smo v podjetju v letu 2010 dosegli 30-% rast, pridobili stalno bazo naročnikov in napravili načrte za prihodnost, vendar smo vseeno imeli velike stroške in odpise pri projektih.

Moje zaupanje v banke se je po tej izkušnji okrepilo in prepričan sem, da vam bo uspelo prepričati banko, v kolikor imate dober projekt.

Avtor: Domen Česnik, Zabec.net.

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje