Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Trenutne razmere v poslovnem okolju so težke, zato je oteženo tudi poslovanje družb tveganega kapitala. Za likvidacijo se je že odločil Sklad poslovnih angelov, obstaja pa bojazen, da bi mu lahko sledila še katera od družb tveganega kapitala.
Kako kaže družbam tveganega kapitala?

Kako kaže družbam tveganega kapitala? (Vir slike: sxc.hu)

A kljub slabim napovedim jih je večina letos celo bolj aktivnih, kot lansko leto, ko so le tri opravila kakšno naložbo. V Slovenskem podjetniškem skladu so podprli že 13 projektov malih in srednje velikih podjetij v višini 13,31 milijona evrov, medtem ko so v sklepnih fazah izvedbe investicij še štirje takšni projekti.

STH Ventures, ki je v 49-odstotni lasti države, preostanek deleža pa ima v lasti družba S.T. Hammer, je letos opravil dve investiciji: naložbo v podjetji Visionect, ki išče rešitve, usmerjene k nižji porabi energije in naprednim brezžičnim povezavam in BioEta, ki naj bi se ukvarjala z veleprodajo sadja in zelenjave. Letos namerava izvesti še eno investicijo, prihodnje leto pa dve. Vse investicije bodo v skladu s poslovnim načrtom družbe prodali do leta 2020.

Tudi Prvi sklad, ki je na trgu tveganega kapitala pri nas najbolj aktiven, bo prodal investicije in odšel v likvidacijo najpozneje ob koncu desetletja. Doslej je opravil že sedem investicij povprečne vrednosti dobrega milijona evrov. Izbirali so predvsem podjetja, v katera je sklad že vložil sredstva: Celtra, podjetje, ki je razvilo platformo za uporabniku prijazno ustvarjanje medijsko bogatih oglasov za pametne telefone in različne operacijske sisteme, ShoutEm, ki med drugim omogoča preprosto oblikovanje lastnih aplikacij, Connet, ki razvija varnostne spletne rešitve, TAB Systems, ki se ukvarja z razvojem rešitev dostopa na podlagi biometričnih lastnosti uporabnika Efos, ki razvija kompleksne informacijske sisteme na področju okolja in zdrave prehrane, TMG-BMC, ki razvija sisteme in storitve za optimizacijo trenažnih ter rehabilitacijskih procesov v medicini in vrhunskem športu in MountVacation, ki deluje v športnih vodah.

Tudi DTK Murka je letos precej aktivna, saj je izvedla dve investiciji: v podjetje Print boks, ki s samopostrežnim kioskom za tiskanje brez kartuš ponuja okolju prijazno in cenovno ugodno rešitev ter mladinski hotel Hostel Čopova, ki bo do konca leta zaživel v prostorih nekdanje Slovenske investicijske banke.

Med vsemi preostalimi skladi je doslej svojo prvo investicijo opravil le Vzpon, in sicer v kosovsko farmacevtsko podjetje Kandirolli. Preostali skladi še pripravljajo svoje prve investicije, že novembra naj bi posle sklenila sklada Meta Ingenium in SCS.

Vir: Dnevnik

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje