Kako naj kot podjetnik izstavim eračun?

Izstavljanje eračunov je nekaj, česar se mora naučiti vsak novopečeni podjetnik. Načinov, kako to storiti je več. Predstavili jih bomo v spodnjem prispevku.
Izstaviti eračun (Vir: Pixabay)

Izstaviti eračun (Vir: Pixabay)

Eračun je, kot že ime pove, račun v elektronski obliki. Gre za obliko računov, pri čemer poteka tako izdajanje kot posredovanje do naslovnika v elektronski obliki. Prednosti tega je več. Na tak način prihranimo na stroških papirja in koriščenja poštnih storitev. Poleg tega je postopek izstavljanja enostavnejši in hitrejši kot pri klasičnem računu. Hkrati pa množičen preklop na to metodo izstavljanja računov naredimo tudi nekaj dobrega za okolje, saj se v te namene ne troši več papirja.

Načini izstavljana eračunov

Podjetnik ima na voljo več načinov izstavljanja, ko govorimo o elektronskih računih. Tako je v primeru izstavljanja računov proračunskim uporabnikom edina metoda, da to naredimo prek UJP portala. Gre za portal, v katerega se vpišemo z uporabniškim imenom in geslom. Da bi ga lahko uporabljali, potrebujemo tudi digitalno potrdilo. Na podlagi tega si prenesemo tudi podpisno komponento, ki služi podpisovanju tako izstavljenih računov. Operiranje s programom je preprosto in nam omogoča vpogled v vse eračune, ki smo jih izdalli v obdobju zadnjih 2 mesecev. Preverjamo lahko njihov status; če so računi že bili pregledani oziroma poravnani.

Če gre za izstavljanje računov strankam, pri čemer pričakujemo plačilo na gotovinski način, je obvezna uporaba davčne blagajne. Gre za program, ki ga prenesemo na računalnik ali tablico, ali set naprav, ki jih dokupimo v te namene. Pred uporabo programa je potrebno le-to registrirati na uporabnika in poslovni prostor, kjer se bo izstavljanje eračunov izvajalo.

Če pa gre za izstavljanje računov pravni ali fizični osebi, od katere pričakujemo negotovinsko plačilo, je postopek precej bolj enostaven in prepuščen vam na izbiro. Tako lahko v te namene uporabite poseben program, ki vam bo olajšal sam postopek. Lahko pa račun izstavite kar prek Worda ali Excela, pri čemer pazite na to, da boste vnesli vse potrebne podatke. Posredovanje v tem primeru poteka kar prek elektronske pošte ali prek katerega drugega spletnega kanala.

Oznake: