Kako naj sklenem faktoring?

Faktoring se bolj kot varovalo uporablja namesto obratnih sredstev oziroma kratkoročnih kreditov. Danes se ta storitev vse bolj uveljavlja kot alternativa za kratkoročno financiranje, pravi Nejc Apšner iz podjetja Achilles.
Kako naj sklenem faktoring?

Na sliki Nejc Apšner iz podjetja Achilles (Vir slike: Miha Kacic).

»V svetovnem merilu obseg faktoringa raste 5 odstotkov na leto in po mnenju strokovnjakov počasi zamenjuje klasične oblike financiranja, saj je bolj prožen in hiter,« pravi Apšner, ki dodaja, da je tudi v Sloveniji opaziti podobno rast z izjemo lanskega leta, ko so beležili padec.

Faktoring omogoča poplačilo terjatev z odloženim rokom plačila, za katerega se dogovorita dve podjetji. »Tukaj faktor nima nič zraven. Faktor le določi kakšne fakture odkupuje oziroma kakšen je maksimalen rok plačila, da je terjatev primerna za odkup,« razloži Apšner.

Glede na predlagano povpraševanje se faktor odloči za posamezno vrsto faktoringa (z ali brez regresne pravice). »V kolikor so bonitete terjatev preslabe za prodajo brez regresne pravice, zahtevamo regresiranje v primeru neplačila. V kolikor so terjatve zavarovane se regresne pravice ne zahteva.«

Kaj je faktoring? Faktoring je finančno orodje, ki omogoča takojšnje poplačilo terjatev z odloženim rokom plačila. Podjetjem zagotavlja odpravljanje tveganj v finančnem poslovanju, učinkovitejše upravljanje s terjatvami in izboljšanje finančne likvidnosti. Njegove prednosti so odpravljanje tveganj v finančnem poslovanju, izboljšanje finančne likvidnosti, učinkovitejše upravljanje s terjatvami, izboljšanje možnost financiranja rasti podjetja, zmanjševanja tečajnih tveganj pri mednarodnem faktoringu in časovno hitrejše unovčevanje terjatev.

Opozarja pa, da je potrebno ločiti med faktoringom in enkratnim odkupom terjatev: »Pri faktoringu gre za širšo storitev, ki naročniku prinaša koristi pri lažjem finančnem načrtovanju, spremljanju kupcev, izboljšanju lastne bonitete in večji finančni varnosti.« Kot pravi, gre za odkup vseh primernih terjatev, katerim dobavitelji prodajajo redno in imajo rok dospelosti do 120 dni.

Zakaj je koristen enkratni odkup terjatev?

Ker se z njim takoj pridobijo denarna sredstva, ki jih naročnik uporabi pri tekočem poslovanju, pri čemer redna prodaja kupcu katerega terjatev je bila prodana ni pogoj.

Vse, kar morate vedeti o faktoringu

Ciljne skupine faktoringa so mala in srednja podjetja. Te po mnenju Apšnerja poostreni bančni kriterij sili, da se odločajo za prodajo svojih terjatev, saj si le tako zagotavljajo tekočo likvidnost. »Poleg bančnega krča se plačilni roki daljšajo, izterjava terjatev pa je tako ali tako zgodba zase,« in dodaja, da so se s faktoringom začela financirati tudi večja podjetja, saj storitev ne bremeni njihovih bilanc. S tem je zagotovljena tekoča likvidnost, izboljšana je boniteta podjetja in posledično imajo takšna podjetja večjo posojilno sposobnost.

Kako poteka faktoring? Po opravljenem poslu vaši stranki izdate račun, ki ga pošljete tudi podjetju Achilles v pregled. Račun pregledajo in vam pripravijo odkupno dokumentacijo. Dokumentacijo podpišejo vsi udeleženi. S strani Achillesa dobite poplačan odkupljen račun, zmanjšan za provizijo in zadržana sredstva. Vaša stranka nato poravna račun, s strani podjetja Achilles pa dobite nakazana zadržana sredstva.

Kako skleniti faktoring?  

»Vse, kar potrebujemo so podatki o podjetju, ki želi prodati fakturo in o sami terjatvi. Običajno nam pošljejo fakture, v kolikor je teh več, posredujejo specifikacijo vseh računov,« postopek pa traja od enega dneva do treh dni. Čas je predvsem odvisen od obsega posla oziroma števila terjatev.

Stroški faktoringa se delijo na dva dela – del iz provizije in stroškov financiranja. »Uporabljamo preprost sistem, kjer ne ločujemo posebej teh dveh delov in je v ceni že všteto vse skupaj. Cene se gibljejo nekje med 0,9 odstotkov do 2,0 odstotka na mesečni ravni, računa pa se na podlagi bonitete, vrednosti posla, plačilnega roka in drugih pogojev,« pojasnjuje.

Omejitev glede na velikost posla ni. »Vsako podjetje, ki se ukvarja s takšnimi storitvami, ima svoje pogoje, ki pa se razlikujejo. Nekateri financirajo le velike posle, drugi le male.«

Več o tem na spletni strani Achilles.si >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje