Kako normiranec odda davčni obračun na portalu eDavki?

Normiranec oziroma normirani s.p. se od običajne oblike samostojnega podjetnika razlikuje po temu, da obračunava davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov in ne pa podlagi dejanskih odhodkov. Pri tem podjetju tudi ni potrebno voditi poslovnih knjig, temveč le poenostavljene evidence o izdanih računih in odhodkih poslovanja. Prav tako na AJPES ni potrebno pošiljati letnih bilančnih poročil.
normiranec

Kako normiranec odda davčni obračun na portalu eDavki?

Vendar pa mora normirani s.p. enkrat letno oziroma do konca meseca marca oddati davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za preteklo koledarsko leto. V preteklih letih je bila oddaja nekoliko bolj zahtevna v računalniškem programu Silvester Fineus, z obrazci na spletnem portalu eDavki pa je postala oddaja bolj poenostavljena. Obrazce lahko odda podjetnik sam, če sledi naslednjim navodilom.

Normiranec v portalu izbere ustrezno vrsto dokumenta

Podjetnik se najprej prijavi v spletni portal eDavki. Za prijavo potrebuje ustrezen potrditveni certifikat. Nato mora izbrati ustrezno vrsto dokumenta v seznamu. Obrazec se imenuje »DDD-DDD: Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti«. Pred vstopom v obrazec je potrebno vpisati obdobje davčnega obračuna, pri vrsti dokumenta pa klikniti na originalen obrazec.

Vpis podatkov o sistemu vodenja poslovnih knjig za normirani s.p.

Podjetnik mora v obrazcu označiti način ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti, pri čemer označi možnost, da se osnova obračunava na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Pri možnosti na obrazcu, ki označuje sistema vodenja poslovnih knjig, pa je potrebno izbrati »evidence«.

Nato je potrebno izpolniti del o vrsti obveznega socialnega zavarovanja, ki zajema način plačila prispevkov za socialno varnost v preteklem letu. Podjetnik mora izpolniti tudi del o vrsti obračuna in označiti »redni letni obračun«.

Normiranec vpiše zneske vseh izdanih računov

Na obrazcu za davčni obračun je potrebno vpisati seštevek zneskov vseh izdanih računov v preteklem letu. Podjetnik vpiše celoten znesek izdanih faktur v polje »Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih«. Nato je potrebno v oknu »Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti« vnesti še seštet znesek akontacije, ki jo je normirani s.p. že plačal v preteklem letu.

Doplačilo ali vračilo dohodnine?

Ko podjetnik izpolni vse podatke v obrazcu, bo program na eDavkih samodejno izpisal znesek za doplačilo oziroma vračilo dohodnine. Doplačilo dohodnine z zneskom za potrebno plačilo je izpisano v polju »Obveznost za doplačilo dohodnine«. Če pa bo normiranec dobil znesek povrnjen, pa se ta znesek izpiše v polju »Preveč obračunana dohodnina«.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje