Kako pomembna je izobrazba v podjetništvu?

Hitro spreminjajoči se časi od posameznikov zahtevajo čedalje večjo stopnjo prilagodljivosti. Že dolgo velja, da je nenehno izobraževanje bistveno za uspeh, saj bo v nasprotnem primeru posameznika bodisi pri iskanju zaposlitve bodisi v podjetništvu slej ko prej prehitela konkurenca.
Kako pomembna je izobrazba v podjetništvu?

Kako pomembna je izobrazba v podjetništvu? (Vir slike: sxc.hu)

Časi, ko so posamezniki pridobili izobrazbo, nato pa se zaposlili in do konca življenja opravljali enako delo, so minili. Tehnologije so spremenile trg dela in družbo.

Kako je s podjetniki? Veliko jih v podjetniške vode vstopi spontano, brez večjih priprav, ker so jih v to morda prisilile okoliščine, kot je npr. izguba službe, ali pa so se nekega lepega dne odločili, da dosedanja zaposlitev preprosto ni to, kar si želijo početi celo življenje. Poznamo pa tudi take, ki so že od nekdaj vedeli, da je podjetništvo zanje tisto pravo, zato so že od malega težili k temu, da na fakulteti ali v srednji šoli pridobijo ustrezno podjetniško izobrazbo in nato izkoristijo znanje, ki so ga tekom študija pridobili.

Podjetniško kulturo je vsekakor čim bolje začeti vzgajati že v rani mladosti. Dandanes za to že v osnovni ali srednji šoli poskrbijo razni podjetniški krožki, namenjeni šolarjem in dijakom. Da so lahko uspešni, dokazujeta tudi dve ekipi dijakov iz Podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, ki sta v mednarodni konkurenci podjetnikov in programerjev na Startup vikendu v Celovcu obe osvojili odlično prvo mesto! O tem smo pisali v novici: Dijaki iz Novega mesta zmagali na startup vikendu v Celovcu >>

Kako pomembna je formalna podjetniška izobrazba?

Formalna podjetniška izobrazba sicer ni pogoj za uspeh, a dejstvo je, da bi podjetniki, ki so uspeli brez podjetniškega znanja, najverjetneje napravili manj napak, kot so jih, če bi za seboj imeli nekaj let šolanja v podjetniški smeri, njihovi uspehi pa bi bili morda še večji.

In kako je v praksi? Za mnenje o tem, koliko v podjetništvu zares šteje izobrazba, smo povprašali Miho Lavtarja, direktorja podjetja Optiweb:

“Pomembno je, da s srednjo šolo pridobiš neko splošno izobrazbo, potem pa se naprej učiš stvari, za katere dejansko veš, da so pomembne. Še vedno je na fakultetah ogromno stvari, ki jih ne boš potreboval nikoli v življenju. Zagotovo pa je študij super zadeva za vse, ki še ne vedo točno, v katero smer bi se podali in malo preizkušajo različne interese. Če pa že v srednji šoli prideš do nekega posla, ki te veseli, ne vidim razloga, zakaj ne bi tvegal in se podal v ogenj.”

Miha Lavtar, Optiweb, www.optiweb.si

Ne glede na to, s kakšnim predznanjem posameznik vstopi v podjetništvo, pa je veliko bolj pomembno nenehno izobraževanje na področju podjetništva, saj se tovrstno področje izredno hitro spreminja, konkurenca pa je v teh časih zelo huda.

Velikokrat se tudi zgodi, da se dotedanje delo v podjetju popolnoma spremeni, ko podjetje enkrat začne rasti. Tedaj se morajo podjetniki čim prej prilagoditi novemu ritmu ter spoznati nove, bolj učinkovite načine reševanja problemov. Mnogi podjetniki se takrat ponovno odločijo za šolanje ali pa obiščejo krajše delavnice, tečaje oz. predavanja s primerno tematiko.

“Znanje je sedaj bolj dostopno kot kadar koli prej. Pri nas v podjetju se prav vsega naučimo preko spleta, kjer je enostavno toliko materiala, ki ga preko iskalnikov brez problema najdeš. Za iskanje informacij, pomembnih za podjetništvo, potrebuješ zgolj osnovno znanje angleščine, nekaj logike ter znanja, kako iskati po spletu. Tudi tako enostavno je že, da ogromno informacij najdeš v video obliki, zato je nekatere stvari še precej lažje razumeti. In tega bo gotovo še veliko več.”

Miha Lavtar, Optiweb, www.optiweb.si

Zakaj so dodatna izobraževanja, poleg že pridobljenega znanja, še koristna? Ena izmed prednosti udeleževanja tovrstnih dogodkov je gotovo močno spodbujajoče podjetniško okolje in velika koncentracija ljudi, ki imajo željo po udejstvovanju v podjetništvu. Kot podjetnik se boste gotovo soočali z ovirami na poti do uspeha in druženje in izmenjavanje mnenj vam lahko pomaga prebroditi najhujše čase. Zgolj s prisotnostjo na tovrstnih dogodkih boste postali del okolja, ki že samo po sebi močno spodbuja podjetništvo. Ponujena vam bo tudi priložnost, da spoznate potencialne poslovne partnerje, mentorje ali celo investitorje.

Podjetniška izobraževanja, bodisi študij bodisi razni tečaji in delavnice, vas bodo opremili z znanjem, s katerim boste lažje prepoznavali poslovne priložnosti ter jih nato tudi uspešno uresničili. Zato kar pogumno!

Ne spreglejte: Podjetniška izobraževanja.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje