Kako poteka vsaditev zobnega implantata?

Ob vprašanju kako poteka vsaditev zobnega implantata, je potrebno poznati celoten postopek zdravljenja in značilnosti protetike. Pri tem vsadki nudijo trajnejšo rešitev za zdravljenje manjkajočih zob, kot jo nudijo zobni mostički ali proteze. Vsadki so sestavljeni iz umetnih zobnih korenin oziroma vijakov iz titana ali cirkonija. Vijake pa zobozdravnik pričvrsti v čeljustno kost.
kako-poteka-vsaditev-zobnega-implantata

Kako poteka vsaditev zobnega implantata?

Na kovinske korenine oziroma vijake pa se kasneje namestijo posebne opornice, ki se uporabljajo za pritrditev kron, zato da se doseže videz naravnih zob z optimalno funkcionalnostjo. Zdravljenje z implantati obsega več stopenj in korakov, pri čemer mora pacient večkrat obiskati zobozdravnika. Pričvrstitev vijakov v čeljustno kost pa opravi zobozdravnik, ki je specializiran za kirurške postopke.

Diagnostika za zdravljenje z vsadki

Zobozdravnik najprej opravi vso potrebno diagnostiko ter natančno pregleda stanje zob in ustne votline. Pri tem je pomembno, da se istočasno zdravi tudi bolezen dlesni, ki je velikokrat glavni krivec za manjkajoče zobe. Zobozdravnik opravi rentgen zob in ortopan, ki mu pomaga pri diagnosticiranju stanja zob in dlesni.

Kako poteka vsaditev zobnega implantata, če kost ni dovolj močna?

Če pacientova čeljustna kost ni dovolj močna ali debela, da bi lahko podpirala vsadek, je potrebno opraviti kirurški poseg, ki mu pravijo tudi kostna cepitev. Oralni kirurg presadi in vstavi umetno kost oziroma ploščico v naravno čeljustno kost. Po operaciji je potrebno nekaj mesečno celjenje, preden zobozdravnik lahko pričvrsti protetične vijake v čeljustno kost.

Kako poteka vsaditev zobnega implantata v čeljustno kost?

Oralni kirurg pri postopku implantacije vstavi kovinsko zobno korenino oziroma vijak v čeljustno kost. To je najbolj invaziven del celotnega zdravljenja, pri čemer pa pacient načeloma ne čuti bolečine, saj se operacija izvaja pod lokalno anestezijo. Zobozdravnik specialist prereže dlesni, zato da bi napravil odprtino in izpostavil kost, kjer s posebnim postopkom izvrta luknjo, v katero nato pričvrsti implantat oziroma vijak.

Osintegracija in celjenje po pričvrstitvi zobnih vsadkov

Operaciji pričvrstitve zobnih vsadkov sledi nekaj mesečno celjenje. V tem času je potrebna osintegracija, pri čemer se čeljustna kost zlije in združi z vijakom. To je pomemben proces, ki zagotavlja stabilnost protetike. Med obdobjem celjenja lahko pacienti uporabljajo začasno delno protezo, da prekrijejo vrzel manjkajočih zob. Postopek zdravljenja se nadaljuje šele, ko je čeljustna kost popolnoma zaceljena in ko nudi stabilnost vsadku.

Namestitev opornice in zobne krone

Naslednji korak predstavlja namestitev posebne opornice, ki je potreben za nadaljnjo namestitev krone. Ta del zdravljenja ne vključuje invazivnih postopkov in je zato za pacienta manj boleč. Zobozdravnik pri namestitvi opornice izpostavi vijak v čeljustni kosti in nanj pritrdi opornico. Pri naslednjem obisku zobozdravnika pa pacient dobi še krone, ki se namestijo na opornico. Pri tem so krone lahko fiksne ali odstranljive. S tem se tudi zaključuje zdravljenje manjkajočih zob in odgovor na vprašanje, kako poteka vsaditev zobnega implantata in celotno zdravljenje.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje