Kako zaslužiti z brezplačnimi aplikacijami?

Podjetniki, ki se ukvarjajo z razvijanjem aplikacij za mobilnike, si slej ko prej zastavijo vprašanje: "Kako naj zaslužim z aplikacijo?". V množici ponudnikov brezplačnih aplikacij je potrošnike težko opozoriti nase, še težje pa jih je prepričati, da bi za aplikacijo odšteli nekaj denarja.
Kako zaslužiti z brezplačnimi aplikacijami?

Kako zaslužiti z brezplačnimi aplikacijami? (Vir slike: sxc.hu)

Najprej se morate vprašati naslednje:

  • Ali vaša aplikacija pritegne dovolj veliko število uporabnikov?
  • Ali so ljudje pripravljeni odšteti denar za uporabo vaše aplikacije?
  • Kako uspe zaslužiti konkurenci, ki razvija podobne aplikacije kot vi?

Ko se prepričate, da imate produkt, ki ga želi zadovoljivo število uporabnikov, se lahko odločate med dvema možnostima: za uporabo svoje aplikacije lahko zahtevate plačilo, ali pa poskušate zaslužiti s ponujanjem oglasnega prostora. Vsaka izmed možnosti ima svoje prednosti in slabosti.

Torej: plačajo vas lahko uporabniki ali pa oglaševalci. Toda kdo plača bolje?

Raziskave kažejo, da velika večina uporabnikov Androida in iOS za uporabo aplikacij, naročnin ali dodatkov ni pripravljena plačati. In prav to je razlog, da so se razvijalci aplikacij za omenjeni mobilni platformi usmerili v eksperimentiranje s prodajo oglasnega prostora oglaševalcem. Oglaševalci so namreč tisti, ki so veliko bolj pripravljeni odšteti denar kot pa uporabniki, saj za trženje svojih produktov vedno potrebujejo prostor. V zadnjih letih se je tako prodaja oglasnega prostora na mobilnih in tabličnih aplikacijah močno povišala. V letu 2011 se je dobiček iz prodaje oglasnega prostora zgolj na področju mobilnih aplikacij povečal za 1,5 krat in je znašal že prek 1,6 milijarde dolarjev!

Poglejmo si še nekaj statističnih podatkov. Od vseh aplikacij narejenih za Android, jih je kar 73 odstotkov brezplačnih. Zakaj je tako, izvemo iz naslednjega podatka: le slabih 20 odstotkov plačljivih aplikacij se proda več kot 100-krat in le 0,2 odstotka več kot 10.000-krat. Povsem drugačna zgodba je z brezplačnimi aplikacijami. 20 odstotkov brezplačnih aplikacij je prenešemo 10.000 krat ali več. Brezplačne aplikacije dosegajo veliko večje število uporabnikov in zaslužek od prodaje oglasnega prostora je lahko veliko večji kot od prodaje aplikacij peščici uporabnikov.

Pogosto razvijalci uporabljajo kar oba poslovna modela – ponujajo tako plačljive oz. “pro” verzije aplikacij, ki ciljajo na peščico uporabnikov, ki ne marajo prikazovanja oglasov, kot tudi brezplačne aplikacije, ki ciljajo na zaslužek s prodajo oglasnega prostora.

Vir: TechCrunch

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje