Kako znižati stroške poslovanja?

V težavnih gospodarskih razmerah je postalo obvladovanje stroškov prednostna naloga za mnoge podjetnike, ki so do potankosti preučili svoje poslovanje in sprejeli ukrepe za nadzor stroškov. Naredite to tudi sami in s tem optimizirajte svoje poslovanje.
Kako znižati stroške poslovanja?

Prihranite z uporabo spletnih konferenc in skupnimi naročili. (Vir: mycollegesandcareers.com)

Začnite s pregledom svojih finančnih tokov in ugotovite katera področja vam povzročajo izgube. Preučite vse, tudi najmanjše izdatke in spoznajte kaj lahko brez večjih posledic ukinete. Najprej se odločite za ukinitev elementov, ki ne prispevajo neposredno k vaši poslovni uspešnosti kot so npr. brezplačni prigrizki, področja, ki imajo velik vpliv na poslovanje kot sta proizvodnja in trženje, pa pustite do zadnjega. Za pomoč pri odločanju vsak teden izdelajte poročilo s katerim boste dobili pregled nad vašimi stroški in prihodki.

Za začetek razmislite o znižanju stroškov na naslednjih področjih:

Poslovni partnerji: Poskušajte združiti svoja naročila z drugimi podjetniki in s tem priti do količinskih popustov.

Energija: Stroške energije lahko znižate z uporabo varčnih žarnic, izklapljanjem naprav, ki niso v uporabi, uporabo senzorjev gibanja…

Pisarniški pripomočki: Vprašajte za popuste in se omejite na uporabo le najbolj osnovnih pripomočkov, porabo papirja pa lahko zmanjšate z uporabo e-sporočil.

Prostor: Če imate na voljo proste pisarniške prostore, jih oddajte v najem ali pa se preselite na cenejšo lokacijo.

Potovanja: Razmislite o uvedbi spletnih sestankov in drugih načinov virtualnega sodelovanja in se izognite potnim stroškom.

Za pomoč pri pregledu stroškov poslovanja se lahko obrnete na svojega bančnika ali zaupanja vrednega finančnega svetovalca.

 

Vir: Entrepreneur

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje