Kakovostna vzmetnica in posteljno dno sta ključna za dober spanec

Slab spanec lahko pomembno vpliva na počutje in zdravstveno stanje posameznika. Da bi se temu izognili, je treba v prvi vrsti poskrbeti za kakovostno vzmetnico in posteljno dno.
Posledice slabega spanca (Vir: Web X)

Posledice slabega spanca (Vir: Web X)

Slabo in nekvalitetno spanje lahko močno vpliva na življenje posameznika. Posledice se pogosto pojavijo v obliki glavobola, utrujenosti in slabega razpoloženja.

Dobro posteljno dno je prav tako pomembno kot izbira vzmetnice. Slabo posteljno dno namreč pomeni manj udobja, s čimer se izgubljajo tudi dragocene lastnosti vzmetnice.

Pri opremljanju spalnice, kakorkoli zgleda estetsko pomembno, bi morala biti izbira posteljnih okvirjev, pohištva in zaves na drugem mestu.

Najprej se osredotočite na vzmetnico in posteljno dno. Izberite tako vzmetnico in posteljno dno, ki vam najbolj ustrezata, in pri tem ne glejte toliko na ceno.

Dolgoročne posledice slabega spanca

Slab spanec močno vpliva na človekovo psihofizično stanje in poslabša vsakdanje življenje.

Spremembe vedenja, motnje izločanja hormonov, utrujenost in brezvoljnost ter spremembe v delovanju ščitnice so le nekateri od simptomov slabega spanca.

Če imate težave s hrbtenico ali katerimkoli drugim delom telesa, vam posteljno dno in vzmetnica morda ne bosta izboljšala stanja, vendar ga s pravilno izbiro vsaj ne bosta poslabšala. Kakorkoli že, pomagate telesu.

Predlog za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico, je zagotovo srednje trda vzmetnica z nadevom iz pene Visco.

Med spanjem se obrnemo do 20-krat

Ponoči se obrnemo do 20-krat, kar pomeni, da je treba zadovoljiti potrebe po razbremenitvi hrbtenice na eni strani in počivanjem tkiv na drugi.

Vzmetnica mora podpirati hrbtenico. Če ni izbrano pravilno posteljno dno, lahko to znatno poslabša kakovost spanja.

Najpogostejša kombinacija je okvir elementov iz furnirane plošče, obogaten s folijo, ali samo z lakiranimi letvami. Letvice so običajno vstavljene v stranske nosilce iz gume ali Tectel. Lahko so gostejši (45) ali pa je njihova razporeditev bolj redka (16).

Na tržišču so na voljo vzmetnice z različnimi polnili in različnimi stopnjami trdote ali mehkobe.

Za nakup vzmetnice ni univerzalnega nasveta. Vsak se mora sam odločiti, kaj mu najbolj ustreza. Pozornost je treba nameniti tako lastnim potrebam kot tudi zdravstvenemu stanju.

Pravo vzmetnico je enostavno izbrati, če boste pozorni na nekaj podrobnosti. Pomemben je položaj hrbtenice v bočnem in hrbtnem položaju. v idealnem primeru, ko pravilno stojite, naj bodo ramena mehko pritisnjena, v hrbtnem položaju pa naj bo hrbtenica v naravni dvojni obliki S.

Zmotno je prepričanje, da je najtežja vzmetnica najboljša. Takšni vzmetnici manjka fleksibilnosti, telo pa se prilagodi vzmetnici, namesto da bi bilo obratno.

Vrste polnjenja

Pena je danes eden najbolj razširjenih materialov za polnjenje vzmetnic. Na voljo pa so tudi tiste z vzmetmi in gelom ali z različnimi vlakni.

Vrste pene so:

  • hladna (nepravilna struktura jedra, večja elastičnost kot pri udobni peni, boljša regulacija pretoka zraka in vlage, brez vonja, antialergijska);
  • udobna (redna struktura jedra – podobno kot pri čebeljem satju, odprte pore, nekoliko manj elastična kot hladna pena, antialergijska, antibakterijska);
  • Visco pena (elastična pena, dober pretok vlage in zraka, daljša življenjska doba zaradi velike količine RG mase, ki se proizvaja za namene raziskovanja vesolja, uporablja se tudi v medicini, vrhunska podpora za hrbtenico);
  • lateks (naravni kavčuk iz indijskega gumijastega mleka, antialergijski, antibakterijski, izjemno elastičen);
  • žepna jedra (visokokakovostne prevlečene valjaste vzmeti, velika prožnost in elastičnost, zagotovljena vlažnost in regulacija zraka);
  • Bonell (vzmetno jedro, klasično in najbolj znano, vse vzmeti so zaščitene pred lomom, zrakom in pretokom vlage).
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje