Kar 220-odstotno povečanje prispevka za ZPIZ

S 1. januarjem 2013 je stopil v veljavo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali krajše ZPIZ-2 (Ur. list RS, št. 96/2012), ki je bistveno povečal prispevek, na podlagi katerega se lahko upravičena oseba prostovoljno vključi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Ali je čas za novo poslovno idejo?

Ali je čas za novo poslovno idejo? (Vir slike: sxc.hu)

To osebi omogoča pridobitev pravic in obveznosti iz obveznega zavarovanja za primer starosti, invalidnosti in smrti. S prostovoljno vključitvijo v obvezno zavarovanje zavarovanec pridobi pravice na podlagi plačila prispevka in ne (izključno) na podlagi dela, torej gre za zavarovanca, ki ni v delovnem razmerju. Taka ureditev na primer omogoča, da se brezposelna oseba, ki bi potrebovala le še nekaj mesecev do izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, za to obdobje prostovoljno vključi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in tako izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Z novim zakonom se je višina prispevka povečala, in sicer znaša 186,00 evrov. Glede na dejstvo, da je prispevek pred povečanjem znašal 58,00 evrov, lahko ugotovimo, da gre za 220-odstotno povečanje prispevka.

Trenutno lahko le ugibamo, koliko zavarovancev bo takšno povečanje prisililo v izstop iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s tem pa se bo zmanjšala njihova socialna varnost.

V ta namen je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije že podala pobudo na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS za bolj postopen dvig prispevka, s čimer bi omilili učinek 220-odstotnega povečanja prostovoljnega prispevka za najbolj ranljive skupine, torej tiste, ki so dolgotrajno brezposelni in si takšnega dviga ne morejo privoščiti. Minister Andrej Vizjak je na pobudo sindikatov odgovoril, da bo ministrstvo pripravilo možne rešitve za omilitev učinka dviga prispevka, vendar na realizacijo teh obljub še čakamo.

Viri:

  • Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. list RS, št. 96/2012)
  • Spletna stran Zavoda o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje