Katere so obvezne sestavine eračuna?

Eračun je že dodobra nadomestil klasičen račun v fizični obliki. Kljub enostavnosti izdajanja takega računa pa moramo biti previdni, da ne izpustimo kakšnih bistvenih sestavin, ki jih ta mora vsebovati.
e račun in njegove sestavine (Vir: Pixabay)

e račun in njegove sestavine (Vir: Pixabay)

Eračun je sodobna oblika izstavljanja računov. Odlikuje se po svoji enostavnosti, po hitrosti pošiljanja in po tem, da nimamo nobenih stroškov z njim. Ni se nam torej treba posluževati niti poštnih storitev, niti zanj porabljati papirja. Posredujemo ga namreč največkrat kar prek elektronske pošte ali drugih spletnih kanalov. Pomembno pa je, da v računu navedemo vse obvezne komponente. Sicer ta ni izdan skladno s pravili. Hkrati pa lahko pomanjkanje podatkov stranki oteži izplačilo.

Podatki o pošiljatelju in naslovniku

Pomembno je, da v eračunu navedemo tako podatke o podjetju kot tudi o drugem podjetju oziroma fizični osebi, ki smo ji zaračunali za izdelke ali storitve. Pri tem ne smejo manjkati imena in priimki vključenih oseb, naziv podjetja, domač naslov oziroma sedež podjetja. Prav tako se pri podjetju običajno navede tudi matično in davčno številko, čeprav to ni vedno nujen podatek. Priporočljivo je, da je račun opremljen tudi s kontaktnimi podatki. Tako bosta lahko tako pošiljatelj kot naslovnik navezala stik drug z drugim, če bo to potrebno. Kontaktni podatki so najpogosteje telefonska številka in naslov elektronske pošte.

Podatki o samem računu

Nato je treba navesti podatke kot so številka računa. Ta informacija lahko služi tudi kot sklicna številka izplačila. Navesti je treba, kdaj je bil račun izstavljen in kdaj naj bi zapadel v plačilo. Potem sledi glavni del: kaj je sploh predmet računa? Za katero storitev gre ali za katere izdelke. Treba je navesti tako vrsto storitve / izdelkov kot njihove količine. Razvidno mora biti, kolikšna je cena za eno enoto storitve ali izdelka: cena na izdelek oziroma cena na uro / na tip storitve. Nato se navede še skupna cena. Če podjetje posluje z davkom, potem je treba prišteti še to vrednost. Če ne, je treba na račun napisati, da podjetje ni zavezanec za DDV in navesti ustrezni člen, po katerem se sklicuje.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje