Kateri podjetniki v tehnološki panogi največ darujejo v dobrodelne namene?

Podjetnikom z milijardami dolarjev se ni težko odreči nekaj denarju za dobrodelne namene. Med najbolj dobrodelne se trenutno uvršča najbogatejši zemljan Bill Gates, katerega premoženje je ocenjeno na skoraj 80 milijard dolarjev.
Kateri podjetniki v tehnološki panogi največ darujejo v dobrodelne namene?

Kateri podjetniki v tehnološki panogi so največji donatorji v dobrodelne namene (Vir: Bigstockphoto.com)

Nekateri podjetniki so se za dobrodelne namene pripravljeni odreči večini svojega premoženja. Med njimi so Bill Gates, Gordon Moore ter Leonard Bosack in Sandy Lerner. Drugi podjetniki glede na vrednost premoženja niso tako radodarni, vendar v dober namen še vedno namenijo bajne vsote denarja. Med njimi se najdejo Jeff Bezos, Larry Page in Jerry Yang. V nadaljevanju si podrobneje poglejte, koliko in kam darujejo najbogatejši podjetniki, s področja tehnologije.

Bill Gates, soustanovitelj Microsofta – ocenjeno premoženje: 77,5 milijarde dolarjev

Človek, ki zasluži več kot kdorkoli, se lahko pohvali s tem, da tudi v dobrodelne namene daruje več kot kdorkoli drug. 

Gates je z ženo Melindo ustanovil dobrodelno fundacijo Bill & Melinda Gates Foundation, ki pomaga ljudem v državah v razvoju pri šolanju, zdravstvu in gospodarskem razvoju. Do sedaj je fundaciji daroval 28 milijard dolarjev.

Velike vsote je daroval tudi drugam. 10 milijard dolarjev je namenil za razvoj in razdeljevanje cepiv za otroke v državah v razvoju. 957 milijonov dolarjev je daroval organizaciji GAVI Alliance za cepiva, 755 milijonov za organizacijo Rotary Foundation za boj proti otroški paralizi ter 500 milijonov globalnemu skladu za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji.

Bil je tudi eden izmed ustanoviteljev sklada Giving Pledge, kjer se premožni ljudje zaobljubijo, da bodo dobrodelnosti darovali večino svojega bogastva. To je storil tudi sam.

Gordon Moore, ustanovitelj Intela – ocenjeno premoženje: 5,4 milijarde dolarjev

Gordon in njegova žena Betty sta aktivna človekoljuba, ki sta v sklad The Giving Pledge darovala več kot polovico svojega premoženja. 600 milijonov dolarjev sta darovala neprofitni organizaciji Conservation International, inštituciji, ki skuša najti globalne rešitve za globalne probleme. 600 milijonov sta darovala tudi raziskovalni inštituciji Caltech, 100 milijonov dolarjev pa šoli za zdravstveno nego, na Univerzi v Kaliforniji.

Leonard Bosack in Sandy Lerner, ustanovitelja podjetja Cisco

Ko sta Bosack in njegova bivša žena Lerner zapustila Cisco, sta za podjetje prejela 170 milijonov dolarjev. Od tega sta v dobrodelne namene darovala kar 70 odstotkov denarja.

Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona – ocenjeno premoženje: 27,4 milijarde dolarjev

Izvršni direktor Amazona je do sedaj daroval 10 milijonov dolarjev za raziskave v imunoterapiji za boj proti raku na jajčnikih, prsih in prostati, 10 milijonov muzeju zgodovine in industrije ter 2,5 milijona za kampanjo za istospolne poroke v Washingtonu.

Larry Page, soustanovitelj Googla – ocenjeno premoženje: 29 milijard dolarjev

Larry Page naj bi v raziskave o izgubi človeškega glasu daroval več 10 milijonov dolarjev. Donacije v to področje so posledica delne paralize njegovih glasilk. Poleg teh donacij je 300 milijonov dolarjev v različne dobrodelne namene daroval v obliki Googlovih delnic.

Soustanovitelj načrtuje donacijo vizionarju Elonu Musku, ker meni, da bo za svet storil več kot katerakoli dobrodelna organizacija.

Jerry Yang, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor podjetja Yahoo – ocenjeno premoženje: 2,1 milijarde dolarjev

Yang je svoji bivši Standfordski univerzi daroval 75 milijonov dolarjev.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje