Katerih spretnosti podjetniki nimajo?

Že res, da so podjetniki posebna vrsta ljudi, vendar se kljub temu, vsaj kot skupina, obnašajo dokaj podobno. Večina podjetnikov tako poseduje spretnosti, kot so prepričljivost, sposobnost vodenja, odgovornost, naravnanost k ciljem in grajenje medsebojnih odnosov.

Če so nekatere spretnosti in osebnostne lastnosti podjetnikom skupne, lahko določimo tudi, katerih spretnosti podjetniki nimajo.

Ena izmed raziskav, izvedenih čez lužo, je pokazala, katere spretnosti in lastnosti podjetnikom največkrat manjkajo.

Empatija je ena izmed lastnosti, ki manjka podjetnikom. Podjetniki namreč proizvajajo produkte, ki bodo ljudem rešili določen problem z namenom zaslužiti denar. Tukaj se podjetniki razlikujejo od ljudi, ki premorejo veliko empatije, saj slednji ne pričakujejo plačila za svoje storitve.

Podjetniki so velikokrat neučinkoviti pri organiziranju lastnega časa. Na mnogo delovnih mestih organizacija lastnega časa na dnevni ravni povzroča, da zaposleni ne dosegajo najboljših rezultatov, kar pa je za podjetnike ključnega pomena. Ker imajo podjetniki velikokrat hkrati več aktivnih projektov, se enostavno nimajo časa ukvarjati z vsako malenkostjo. Zato podjetniki potrebujejo asistenta, ki jim bo pomagal pri organizaciji in premagovanju manjših problemov.

Če se navežemo na predhodni odstavek, pridemo še do dveh spretnosti, ki jih podjetniki ne posedujejo. To sta načrtovanje in organizacija. To je popolnoma logično, saj podjetniki, v kolikor bi se ukvarjali z načrtovanjem vsakega manjšega projekta ali sestanka, ne bi nikoli nič naredili. V kolikor tudi vam manjkata ti dve spretnosti in imate možnost najeti pomočnika, to le storite. Naj vam pomočnik pomaga organizirati koledar, papirje v pisarni, načrtovati sestanke in dogodke ter pospraviti pisarno.

Podjetniki prav tako niso najboljši pri analitičnem reševanju problemov, saj se vsakodnevno srečujejo s problemi, ki jih je treba rešiti hitro in kjer ni časa za analiziranje in razpravljanje.

Kot podjetnik verjetno posedujete specifične lastnosti in spretnosti, ki vam pomagajo pri vodenju podjetja in ustvarjanju poslovnih idej. Morda pa je katera izmed lastnosti, ki je ne posedujete, enako pomembna. Če nič drugega, je veliko že to, da se zavedate, katere spretnosti posedujete in katerih ne, ter od tukaj gradite naprej.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje