
Letno kupimo 31,4 milijard 750-mililitrskih steklenic vina (Vir slike: YouTube).
Raziskava, objavljena v ABS Nano, poroča TechCrunch, trdi, da lahko optični nanosenzorji, ki temeljijo na površinski plazmonski resonanci (SPR), razberejo občutek suhosti vina. SPR se je izkazala kot ena najpomembnejših tehnik za študije medmolekulskih interakcij, saj omogoča merjenje v realnem času in analizo kinetike interakcij. Pozitiven aspekt umetnega jezika robota je tudi dejstvo, da ni obremenjen s subjektivnimi odločitvami.
V vinskih kleteh kar roboti?
Kako pomembna je vinska industrija, priča podatek organizacije MarketWatch, ki pravi, da letno kupimo 31,4 milijard 750-mililitrskih steklenic vina. Nove tehnologije, med njimi tudi omenjeni umetnik jezik, bi nam lahko omogočile, da bi kozarček neznanega vina primaknili kar robotu, ta pa bi nam povedal, kakšnega okusa je.
Da se tehnološki svet vse bolj zanima za področje vin, vpliva tudi nenehno povečanje števila prodanih steklenic in ljubiteljev vina – tako tistih, ki uživajo ob njegovi pridelavi kot tistih, ki uživajo v končnem izdelku. A danes ne bomo govorili o aparaturah, temveč o nekaterih vidnih aplikacijah oziroma rešitvah, ki prihajajo iz Slovenije.
Da nikoli ne pozabim okusnega vina
Podobno rešitev, sicer ne v obliki robota, so ustvarili slovenski razvijalci aplikacije WineCo. Namenjena je ljubiteljem vin kot tudi enologom, tako domačim kot tujim, saj je na voljo tudi v angleščini. Kako deluje? Potem ko odkrijete vino, ki prija vašim brbončicam, aplikacija shrani njegovo ime in oceno po 20-točkovni in stotočkovni metodi. Prvih deset vzorcev je možno hraniti in voditi brezplačno.
Enolyse skrbi za zorenje vina na daljavo
Leta 2011 je luč sveta ugledala aplikacija Wine, ki je v svojem arhivu hranila več kot 120 izbranih najkakovostnejših slovenskih vin. Pomemben delež je na tem področju prispevala tudi ekipa Enolyse, ki je lansko leto zmagovala na programu start:cloud. Ekipa razvija sistem za nadzorovanje zorenja vina na daljavo, sistem pa jim omogoča spremljanje poteka fermentacije v sodu.
Vitilab v boj proti boleznim
Zanimivemu trgu se je v poletnih mesecih pridružila še ekipa, ki razvija aplikacijo VitiLab. Namenjena je vinogradnikom, ki se pogosto soočajo z boleznimi, kot so botritis, oidij in peronospora. Kako deluje aplikacija? Omogoča zajem podatkov z vinogradu najbližje agrometeorološke postaje in spremljanje razvojnih faz bolezni. Vinogradniku pošilja obvestila o ogroženosti, predlaga pa mu tudi najbolj ugoden čas za škropljenje. S tem lahko zmanjšajo količino škropiva in zmanjšajo škodo, ki bi jo sicer lahko bolezen povzročila v vinogradu. VitiLab je trenutno še v razvojni fazi.