Klepetalni robot Trajekto pomaga slovenskim turistom na Hrvaškem

Pred kratkim je v okviru Facebook Messengerja zaživel nov slovensko govoreč klepetalni robot, ki obvlada vozne rede trajektov, ki vozijo na hrvaške otoke in z njih. V podjetju Steiler so ga poimenovali Trajekto, pomagal pa je že več tisoč Slovencem.
Klepetalni robot Trajekto pomaga slovenskim turistom na Hrvaškem

Klepetalni robot Trajekto pomaga slovenskim turistom na Hrvaškem

Klepetalni robot Trajekto je dostopen prek Facebook Messengerja, pozna pa vozne rede trajektov, ki peljejo na hrvaške otoke in z njih. Tako je namenjen predvsem slovenskim turistom, ki se odpravljajo na dopust na hrvaško obalo, in tistim, ki iščejo informacije o voznih redih trajektov na licu mesta.

O ideji za razvoj klepetalnega robota, njegovih lastnostih in odzivu uporabnikov smo se pogovarjali z Blažem Kovačem iz podjetja Steiler.

Uporabniku prijazno iskanje informacij

»Ideja za klepetalnega robota Trajekto se je rodila med letovanjem na enem od hrvaških otokov, ko je bilo treba pogledati vozni red trajekta. Takrat smo dobili idejo, kaj če bi za to obstajala aplikacija ali pa še bolje kar chatbot,« razkriva navdih za robota sogovornik.

Trajekto je zasnovan tako, da je čim bolj prijazen uporabnikom. Ko uporabnik začne s pogovorom, ga robot vpraša, na kateri otok potuje, nato pa mu ponudi vse možne trajektne povezave do izbranega otoka. Ko uporabnik izbere trajektno linijo, mu Trajekto prikaže celodnevni vozni red. Poleg tega poda informacije o cenah prevozov v kunah, ki jih lahko pretvori tudi v evre.

Kovač dodaja: »Bistvena prednost Trajekta v primerjavi z iskanjem informacij na spletu je v občutnem zmanjšanju porabljenega časa pri iskanju potrebnih informacij.«

Nasveti za oblikovanje klepetalnih robotov >>

Trajekto uporaba

Prikaz uporabe klepetalnega robota Trajekto. (Vir slike: Trajekto)

V ekipi so zadovoljni tudi z odzivom uporabnikov, ki je po sogovornikovih besedah »več kot odličen«. »Zelo veliko jih je že označilo rešitev za zelo enostavno za uporabo in tudi uporabno. Prejeli smo tudi zelo veliko predlogov za nadgraditev robotka, ki jih tudi vestno realiziramo,« nadaljuje.

Spodbudne so tudi številke: do sedaj se je namreč s Trajektom pogovarjalo že več kot tri tisoč slovenskih uporabnikov.

Troljo – prvi slovensko govoreči klepetalni robot >>

Kako naprej?

Klepetalni robot Trajekto je uporabnikom trenutno na voljo samo v slovenskem jeziku. V ekipi pa že razmišljajo o nadgradnjah. »Tekom sezone ga želimo prevesti tudi v druge jezike za ostale turiste, ki letujejo na hrvaških otokih, in tako prodreti tudi izven Slovenije,« opisuje kratkoročne načrte Blaž Kovač.

V podjetju trenutno ne načrtujejo možnosti prostega komuniciranja uporabnikov z robotom, saj lahko tako preprečijo neskladja in vodijo uporabnika skozi celoten proces iskanja voznega reda. Klepetalnega robota Trajekto bodo redno posodabljali in ga pripravili tudi za naslednjo sezono.

»Ob enem bomo pa še več pozornosti posvetili učenju o klepetalnih robotih in izdelavi robotov za druge potrebe,« zaključuje sogovornik.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje