Ko milijonarji niso srečni

Si predstavljate, da bi sredi 20. letih prodali svoj startup za vrtoglavo vsoto? Recimo 15 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov). Mislite, da bi vas denar spremenil? Prisluhnite zgodbi anonimnega uporabnika, ki je na spletni strani Quora objavil svoj pogled na bogastvo.
Ko milijonarji niso srečni

Bogatašem ni lahko, je zapisal anonimnež na Quori (Vir slike: YouTube).

Je vredno postati bogat?, je bilo osrednje vprašanje anonimneža. Ta je, kot je zapisal na Quori, sredi svojih 20. let prodal svoje startup podjetje. Veliko se je pogovarjal in razmišljal o tem, kako kljub ogromni količini denarja ostati takšna oseba kot je bil pred bogastvom. In njegov odgovor? Biti bogat je bolje kot ne biti bogat, pa vendar ni tako dobro, kot si morda mislite. Poglejmo, zakaj.

Pravzaprav je odgovor precej bolj zapleten, kot se zdi. Sicer je res, da s tem dobimo možnost brezskrbnega ravnanja z denarjem, a vseeno bodo obstajali izdatki, ki si jih preprosto ne bomo morali privoščiti. Ne glede na to, kako zelo si bomo določeno stvar oziroma dobrino želeli.

Bogataši se ne smejo pritoževati

Bogastvo prinaša tudi slabe strani, pravi. V isti sapi napiše, da bralca razume, kako je ob tem stavku zavil z očmi in se vprašal, ali je mogoče, da se bogataš pritožuje. Ravno to je tista slabost, anonimnež pove. Namreč bogataš se ne sme pritoževati glede ničesar. Nikoli. Večina ljudi si namreč napačno predstavlja bogastvo in bogate ljudi, zato bogataši ne smejo imeti nikakršnih nagnjenj k frustracijam, zlasti na očeh javnosti. Kljub temu, da so krvavi pod kožo.

Če še niso poročeni – srečno pri iskanju partnerja!

Druga slabost, izpostavlja, je, da ljudje začnejo do bogatašev gojiti pričakovanja. Finančno pomoč, seveda. Zato bogataš težko ugotovi, ali so ljudje do njega prijazni le zato, ker od njega nekaj pričakujejo – denar – ali zato, ker jim je osebnostno všeč. In če še niso poročeni, srečno pri iskanju pravega partnerja, ki jih ne bo imel rad le zaradi tega, koliko ima pod palcem.

Težava nastopi tudi pri družini in prijateljih. Pogosto pridejo s prošnjo po finančnem posojilu. Zanimivo, anonimnež izpostavlja, da ne spoštujejo več daril za Božič kot včasih, obenem pa o njih nimajo več realne predstave.

Bogataša zaskrbi, da bi se mu lahko zmešalo

Zaradi navedenih težav se človek – bogataš – pogosto zlekne zvečer v posteljo in začne premišljevati, ali je sploh storil pravo finančno potezo. Bodo ti pritiski kdaj prenehali? Poznate tisti občutek, ko stojite na stolpnici in prav lahko se zgodi, da se vam bo v nekem trenutku zmešalo in bi se pognali v globino? Včasih, pravi, bogataša zaskrbi, da bi se lahko ravno to zgodilo.

Tudi Audi po enem mesecu ni več zanimiv

Poudarja tudi sposobnost razumevanja denarja in finančnih sposobnosti: vse tisto, kar si želimo kupiti, je za nas »bogastvo« le za to, ker si želenih stvari (še) ne moremo privoščiti. Morda si želite kupiti Audija – ko si ga boste lahko povsem brez finančnih posledic, ki bi nastopile že naslednji mesec, privoščili, vam ne bo več toliko pomenil, dodaja.

Vse je povezano med seboj. Mi pa na to nimamo vpliva, meni. Seveda, v prvem mesecu vožnje z Audijem, obedovanj v dobrih restavracijah, boste uživali. Potem pa se navadite na to. Zato iščete nov izziv, novo stopničko. Težava je, da ste izničili vsa pričakovanja, vse, kar je pod trenutnim nivojem, pa vas ne navdušuje več.

Kako ostati na realnih tleh?

To se zgodi vsem. Dobri ljudje lahko ohranijo začrtano perspektivo in ostanejo na realnih tleh. Slabi ljudje pa, kot pravi anonimnež, se pritožujejo glede tega. A zapomnite si: zgodilo bi se tudi vam, čeprav mislite nasprotno. Zaupati mi morate glede tega, je prepričan v svoja opažanja.

Nekateri so prepričani, da bi jim večji kupček denarja prinesel boljše življenje in srečo. Potem postanejo bogati, ne postanejo pa srečni. Prej ne-srečni.

Anonimnež ob koncu zapisa še poda nasvet: če ste bogati ali ne, naredite si življenje tako, kot si ga želite, pri tem pa ne uporabljajte denarja za izgovor. Bodite aktivni, prepričajte s svojo strastjo in naredite spremembo.

Oznake: , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje