Kolumna: Delitev dela za samorasle podjetnike

Pred dogodkom Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! smo nekaj predavateljev prosili, naj spišejo nekaj vrstic o svojem predavanju. Prvi je na sporedu Domen iz Žabca, ki bo 5. 6. v TPLJ predaval o delegiranju nalog na svoje zaposlene.

Dolgo časa sem se spravljal pisati tole, saj prej ni bilo časa. Pa saj časa nikoli ni, ker je to njegov glavni problem. Trenutno sedim za pisalno mizo, pregledujem delo svojih sodelavcev in jim pripravljam pripombe za jutrišnji zadnji “push”.

V enem tednu jim je uspelo iz nič razviti portal, konkreten portal, za kar bi ponavadi potrebovali en mesec. Ni popoln in potrebno bo še nekaj dela, da bo prišel na nivo naših standardov.

Vmes se mi je utrnilo, kaj vse lahko dosežemo, ko igramo kot uigrana ekipa. Konkurenco bi moralo resno skrbeti, saj smo se po dobrem letu končno ujeli in porazdelili bremena. Žabci smo malce znani po tem, da nismo čisto »po standardu« in nikoli nismo želeli biti. Dolgo časa nam ni bilo mar za sistemizacijo, deljenje dela in vse, kar je čisto malo zasmrdelo po korporativnih pravilih.

S širjenjem se je to začelo poznati na meni in posledično na celi organizaciji. Lani sem prejel 11.593 e-mailov, ne štejem SPAM-a in podpornega centra, ampak samo splošne e-maile, da ne štejem klicev in vsega ostalega. In stalno se je čakalo na MENE, da jim odpišem.

Zame ena najtežjih stvari je bila zaupati in spustiti. Dolgo sem se boril proti temu, preverjal vse in dirigiral podrobnosti. To pa za podjetje naše velikosti ni več sprejemljivo. Lani sem začel z deljenjem, delegiranjem in počasi sem začel prepuščati tudi bistvene naloge.

Ko danes sedim za računalnikom in pišem pripombe (ta del si še pustim, saj imam le 10 let izkušenj in vem, kaj je še potrebno za zadovoljno stranko) ugotavljam, da nimam pojma, kako se je zgodilo, ampak se je. Miha odlično igra svojo vlogo vodje in več kot zadovoljen bom, ko se bom lahko povsem umaknil iz razvoja, saj me počasi že najeda pomanjkanje časa.

Sam imam sedaj čas planirati nove izzive, ustvarjati prihodnost in zagotavljati razvoj podjetja, za izvrševanje pa bodo poskrbeli moji dobri sodelavci.

Torej:

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

  • razvoj je mnogo hitrejši in zmore večje obremenitve,
  • prodamo več, počasi skoraj več, kot lahko razvijemo,
  • gostovanje se razvija z novimi rešitvami in idejami,
  • procesi so hitrejši,
  • zadeve so narejene
  • jaz grem lahko na dopust! 🙂

Delitev dela je najtežja in hkrati najbolj pomembna stopnica v življenju podjetja, kot sem ga spoznal v teh 10 letih. To je nekako tako, kot bi zamenjali Fiata za Ferrarija.

Moj nasvet je: pusti, nehaj, zaupaj in daj mir. Za preverjanje so kolegiji in usklajevanja.

Avtor: Domen Česnik, Zabec.net

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje