Konec tveganega kapitala, kot smo ga poznali do sedaj?

Novoustanovljena podjetja v upanju na preživetje čakajo konec recesije. Vsi pa se sprašujejo, kaj se bo zgodilo s podjetji, ki operirajo s tveganim kapitalom in njihovimi skladi. Soočajo se s težavami pri zbiranju sredstev za novoustanovljena podjetja in zbiranju izročitev s strani partnerjev za že obstoječa podjetja.
Konec tveganega kapitala, kot smo ga poznali do sedaj?

Se nam obetajo spremembe?

Partnerjem, ki ponavadi investirajo v tvegane sklade (univerzitetne subvencije, pokojninski skladi, investicijske banke…) namreč primanjkuje denarja. Do sedaj je bilo v navadi, da podjetja, ki operirajo s tveganim kapitalom pri ustanovitvi novega sklada ponavadi ne zberejo vseh sredstev takoj. Del sredstev predstavljajo obljube partnerjev, da bodo vlagali, ko se bo pojavila potreba po kapitalu. Tu pa je sedaj nastal velik problem, saj se partnerji zdaj trudijo prodati komisije z velikimi popusti na sekundarnih trgih in se tako izmakniti kazni zaradi izostanka obveznosti. Podjetja, ki operirajo s tveganim kapitalom se zato zavedajo, da jim ne bo uspelo pridobiti obljubljenih sredstev in temu primerno upočasnjujejo aktivnost vlaganja.

Podjetniki, ki so se znašli v zelo neugodni situaciji pa čakajo na preobrat in ponovno financiranje njihovih novoustanovljenih podjetij. Seveda pa je ključno vprašanje, ali bodo uspeli dočakati ta preobrat ali bodo iskali rešitve drugje. Novoustanovljena podjetja je danes možno voditi z relativno nizkimi stroški, veliko prihranimo tudi z open-source programsko opremo, ki nam je na voljo. Zato imajo mnoga novoustanovljena podjetja možnost doseči profitnosti tudi brez dodatnih sredstev. In če so do sedaj sprejemala financiranje, bodo mogoče sedaj ugotovila, da to pravzaprav ni potrebno.

Glede na dosedanjo prakso bi to pomenilo velik preobrat, saj je do sedaj veljalo, da podjetja, ki operirajo s tveganim kapitalom financirajo novoustanovljena podjetja, in trenutna generacija ustanoviteljev novih podjetij je trenutno še nagnjena k temu. Lahko pa si samo predstavljamo kaj bi se zgodilo, če naslednje zelo obetajoče novoustanovljeno podjetje ne bi iskalo financiranja v tveganem kapitalu, kar pa je čisto verjetna situacija glede na to, da se za financiranje novoustanovljenih podjetij namenja vse manj tveganega kapitala.

Vir: TechCrunch

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje