Kuhar, ki z ženo ustvarja Ledene dežele

Helena in Miro Rismondo sta zakonca, ki sta se podpisala pod mnoge ledene in lesene skulpture. Dve leti nazaj sta iz 35 ton ledu ustvarila prvo Ledeno deželo v Kranjski gori, letos pa v enem od ljubljanskih nakupovalnih središč iz 55 ton izklesala Ledeno deželo. Jeseni napovedujeta še večjo.
Kuhar, ki z ženo ustvarja Ledene dežele

Helena in Miro Rismondo ustvarjata lesene in ledene skulpture (Vir slike: osebni arhiv).

Do leta 2013 jima je ustvarjanje iz ledu predstavljalo hobi, po postavitvi prve ledene dežele pa je ustvarjanje postalo služba. Delo imata od jutra do večera, pravi Miro. Sta samouka, svoje znanje pa sta izpopolnjevala na simpozijih na Finskem in na raznih tekmovanjih. Nabor teh je res impresiven, še posebaj pa njune uvrstitve.

Nizata vrhunske udeležbe na domačih in tujih tekmovanjih

Helena, ki se z ustvarjanjem ledenih skulptur ukvarja že 10 let, je od leta 2012 osvojila že šest zlatih medalj in dve četrti mesti na domačih ter tujih tekmovanjih, z vrhuskimi mesti pa se lahko pohvali tudi Miro: zbral je že sedem zlatih in dve srebrni medalji. V vitrini ima tudi trak kakovosti, ki ga je prejel leta 2005 na Gostinsko turističnem zboru v Bernardinu. 

Za potrebe ledenih skulptur, zakonca sicer ustvarjata tudi iz lesa (z lesom sta začela ustvarjati šele lani), led proizvajata sama, in sicer 140 kilogramske ledene bloke, ki jih nato oblikujeta po željah naročnikov. Najpogosteje gre za kakšne dogodke, naročila pa prihajajo tudi za poroke in hotele.

Letos ju čaka največji projekt

»Stroški ledu so kar ogromni, en tak blok na tržišču stane 100 evrov,« pojasnjuje. Že letos jeseni se bosta predstavila z do zdaj svojim največjim projektom, to je razstava Ledeni srednji vek na 75 ton ledu, ki bo v BTC-jevem Atlantisu.

Za potrebe projekta sodelujeta tako s slovenskimi kot tudi tujimi umetniki. Tak edinstven ogled je poleg Ljubljane možen le še v štirih evropskih mestih, dodaja.

Skulptura najprej nastaja v glavi

»Skulpture, tako ledene kot lesene, nastajajo najprej nekaj dni prej v glavi, nato pa je odvisno od velikosti in težavnosti. Nastajajo od 3 pa vse do 14 dni, lahko tudi več,« pojasnjuje Miro.

Tehnika za izdelavo lesenih in ledenih skulptur je podobna, tudi orodja. »Večina dela je narejena z motorkami, ostalo pa je odvisno od skulpture, uporabljam še dleta, preme brusilnike in brusilke,« ustvarjata pa kar na domačem travniku.

Za lesene boste odšteli vsaj 200, za ledene pa vsaj 250 evrov

Izdelala sta že marsikaj: od lesenih katric, elegantnih metuljičic, konjev pa do medvedov in palčkov.

Večinoma želijo ljudje z lesenimi skulpturami okrasiti okolico hiš in vrtov, pogosto tudi zato, ker so skulpture zaščitene pred zunanjimi vplivi. »Cena skulpture varira od same zahtevnosti dela. Cena ledenih se začne pri 250 evrih, lesenih pa pri 200 evrih. Odvisno je tudi od vrste lesa.«

Lesene maske ustvarja tudi Korošec Januš Goltnik >>

Beseda steče tudi o dohodkih: »Žal je še vedno v minusu, ker je bila investicija v Ledeno deželo ogromna, obisk pa je še ne ´pokriva´.« Pričakujeta, da bo Ledena dežela s primernim pristopom in popularizacijo dobila svoj pravi zagon.

Začel kot kuhar

»Vse skupaj se je začelo z izbiro poklica še v osnovni šoli. Odločil sem se za kuharsko šolo, ker sem dobil predstavo, da so kuharji tudi umetniki. Skozi svoje delo, delal sem namreč kar 22 let v Grand Hotel Union Ljubljana, sem to tudi dokazal,« Miro spregovori o svojih začetkih.

Velik del tega, da lahko danes ustvarja v takšnih razsežnostih, pa je prispeval tudi razumevajoči direktor, ki je njegovo delo podpiral. Tako je začel z maslenimi skulpturami in pred 16 leti izklesal prvo iz ledu. »Od takrat sem začel razvijati ledeni studio in naročila so začela počasi prihajati.«

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje