Marissa Mayer in njena pot od Googla do Yahooja

Marissa Mayer, izvršna direktorica Yahooja, še nima 40 let in je že zaslužila vsaj 500 milijonov dolarjev. Osupljivo življenjsko zgodbo, ki jo je pripeljala od študentke do izvršne direktorice 40 milijard dolarjev vrednega podjetja, sestavljajo poglavja s pomembnimi lekcijami.
Marissa Mayer in njena pot od Googla do Yahooja

Marissa Mayer in njena pot od Googla do Yahooja (Vir: Twitter)

Preberite si jih v nadaljevanju.

Izberi možnost, ki se je najbolj bojiš

Ko je Marissa zaključevala podiplomski program na Univerzi Stanford v Kaliforniji, je lahko izbirala med celo vrsto kariernih možnosti, kot sta dobro plačana svetovalka ali profesorica na Univerzi Carnegie Melllon v Pittsburghu. A privlačnim ponudbam se je uprla in se raje pridružila majhnemu startupu s smešnim imenom, kjer so jo navdušili in ob enem prestrašili izredno pametni ljudje, ki so sestavljali ekipo. Startup ji je v primerjavi z mestom svetovalke ali profesorice predstavljal karierno najmanj varno odločitev, a ravno to je bil razlog, da se jim je pridružila. Ta startup je bil Google.

Prepoznaj svoje slabosti

V Googlu je Marissa delala kot programerka. Njen prvi večji projekt ji je vzel več mesecev, a je bil napredek kljub temu malo opazen, zato je Google najel programerja, ki je za projekt potreboval le nekaj tednov. To na njeno motivacijo ni vplivalo dobro, saj je spoznala, da kot programerka v podjetju, ki ga je že vzljubila, ne more imeti svetle prihodnosti. Zato je poiskala druge načine, kako postati koristna podjetju.

Prepoznaj probleme v podjetju in jih poskušaj rešiti

Marissa je zato začela pomagati kjerkoli je lahko. Delala je v marketingu, pri opremljanju strežnikov in pri odnosih z javnostjo. Vztrajnost jo je pripeljala do vplivnega službenega mesta, kjer je odločala o končnem vizualnem izgledu Googlovih storitev. Za tem je še ustanovila izobraževalni program za študente, kjer so se študentje z visokim tehničnim znanjem učili vodenja. Ker so ti študentje dobivali delovna mesta po celotnem Googlu, je Marissa dobila dober pregled in ugled nad celotnim podjetjem.

Ne bojte se ljudem stopiti na prste

Večkrat se je lotila problemov, ki so jih poskusili reševati že drugi. Tem Marisino vmešavanje pogosto ni bilo všeč, a se s tem Marissa ni obremenjevala, prav tako pa se niso obremenjevali v vodstvu podjetja. Za njih je bilo glavno, da so bili problemi rešeni.

Vedeti moraš, kdaj je čas za odhod

V Googlu se je nabiralo vse več nasprotnikov, ki so na koncu postali tako močni, da jim je Marisso uspelo postaviti na nižje pozicije, kot je vodenje razvoja aplikacije Google Maps za iPhone. Kljub temu je vztrajala z delom v podjetju. Končno se ji je ponudila priložnost, da prevzame vodenje Yahooja, po tem, ko je bil leta 2011 odpuščen izvršni direktor Carol Bartz. Nastopil je čas, za 200 miljonov dolarjev težko pogodbo …

Njeno zgodbo opisuje knjiga Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!.

Vir: businessinsider.com

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje