Mozilla s četrto izdajo Firefoxa

Mozilla je predstavila brskalnik Firefox 4, ki naj bi bil predvsem hitrejši, oblikovno bolj dovršen in bolj prilagodljiv. Brskalnik je na voljo v 75 različnih jezikih predstavlja glavno konkurenco MS Internet Explorerju, saj ima po besedah Mozille več kot 400.000.000 uporabnikov.
Mozilla s četrto izdajo Firefoxa

Mozilla s četrto izdajo Firefoxa (slika: sxc.hu).

Razvijalci so navdih za prenovo našli tudi pri konkurenčnem brskalniku Google Chrome, ki je na področju hitrosti že v preteklosti dosegal bistveno boljše rezultate. Pri Mozilli so hitrejše delovanje med drugim dosegli s hitrejšim pogonom JavaScript in podporo strojno-grafičnemu pospeševanju video vsebin.

Po Google Chromu so se zgledovali tudi tako, da so brskalne zavihke, ki so bili prej pod naslovno vrstico, zdaj premaknili nad slednjo. Zavihke je po novem možno tudi pretvoriti v “mini-zaznamke” oz. priročne bližnjice do spletnih mest, ki jih zelo pogosto obiskujemo.

Najnovejši Firefox poleg izboljšanega upravljavca razširitev prinaša še druge uporabne novosti. Funkcija Panorama denimo omogoča enostaven pregled vseh odprtih zavihkov in razvrstitev le-teh v skupine. Zelo uporabna je tudi funkcija Sync, s katero lahko sinhroniziramo zaznamke, gesla in zavihke med brskalnikom, ki ga poganjamo doma, v službi, na mobilnem telefonu itn.

Omeniti velja še novost “do not track,” ki spletnim mestom ob obisku sporoči, da uporabnik ne pristaja na zbiranje podatkov o internetnih aktivnostih. Različne informacije o spletnih mestih, obiskanih v preteklosti, so namreč za podjetja, ki se ukvarjajo z marketingom, zelo zanimive.

Vir: Muchmore, Michael. Firefox 4 Heats Up the Browser Wars. PCMag.com, 22.3.2011.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje