Načini, kako najeti top inženirje za povsem ‘startup’ plačilo

"Kljub temu, da je trg delovne sile tudi v Združenih državah Amerike povsem zasičen z vedno novimi generacijami svežih diplomirancev, pripravljenih na visoko zagnane začetke, je pri programerjih povsem drugačna zgodba," meni Matt Niehaus, direktor podjetja Instore.
Iščete razlog, da bi ustanovili svoje podjetje?

Iščete razlog, da bi ustanovili svoje podjetje? (Vir slike: Freeimages.com)

Povsem jasno je, da so časi generacije naših staršev, ko je bilo diplomiranih le za peščico, mimo in da danes diploma nikakor ne predstavlja samoumevnega dejavnika za pridobitev dostojne prve službe, ki bi bila po možnosti še dobro plačana.

V iskanju top programerskega in inženirskega kadra

“Kljub težavam pri iskanju prve službe za diplomante večine smeri, pa naj bi bila pri iskanju top inženirjev in programerjev povsem drugačna zgodba,” meni Matt Niehaus, direktor podjetja Instore, iPad osnovane rešitve za lastnike restavracij in majhnih podjetij.

V San Franciscu, kjer je omenjeno podjetje locirano, se uspešne firme med seboj konstantno borijo, da bi k sebi zvabile top talent, pojasnjuje Niehaus. Ob nizki nezaposlenosti med inženirji s področja programiranja, se morajo podjetja v iskanju tovrstnega kadra tako še posebej potruditi, da jih dobijo v svoje sfere delovanja. Ponavadi je sem med drugim vključena tudi izjemno visoka plača z vsemi možnimi dodatki.

Google, Facebook,Twitter in števila druga svetovno znana podjetja višajo bonuse za najem najboljšega kadra …

Svetovno znana podjetja, kot so Google, Facebook in Twitter, so povišala bonuse za najem najboljšega talenta med že tako izjemnimi potencialnimi sodelavci, ki se jim izrisujejo na obzorju. To pa seveda posledično onemogoča tekmovanje start-upom z začetnimi osnovnimi financami.

Programerji, ki so komaj zaključili z diplomo in nimajo še nikakršne delovne zgodovine, včasih pa sem spadajo celo tisti brez univerzitetne izobrazbe, dobijo službe z začetnimi plačami od 100 tisoč dolarjev letno ali več, ob tem pa še druge bonuse in opcije posedovanja vrednih delnic. Seveda jih večina ne ostane zvesta zgolj enemu delodajalcu, ampak svojo delovno razpoložljivost prilagajajo glede na ponudbe iz vseh mogočih koncev svetovno znanih podjetij.

Niehaus glede na vse navedene razloge, vzete v obzir, tako navaja nekaj idej, kako lahko z globalnimi podjetij v tekmo stopijo tudi majhni start-upi brez visoke finančne razpoložljivosti.

1. Načrtujte več mesecev vnaprej, namesto da se odločite za takojšno zaposlitev kadra

Namesto, da ‘ad-hoc’ najamete nekoga, ki ni povsem ustrezen za vlogo inženirja, ki ga iščete ali da se podate v vojno z velikimi svetovnimi imeni blagovnih znamk za enega in edinega, ki se vam zdi povsem ustrezen, namenite iskanju tovrstnega kadra veliko časa. Niehaus pojasnjuje, da z ustvarjenim seznamom potencialnih imen šest mesecev, preden nekoga dejansko najamete, to poviša možnosti za iskanje ustrezne osebe za ceno, ki si jo vaš startup še lahko privošči.

MP dogodek: #topStartupEKIPA

2. Za iskanje potencialnega kadra uporabite tehnološke storitve namesto kadrovskih agencij

Niehaus meni, da je za iskanje potencialnega kadra bolj smiselno uporabiti tehnološke storitve in orodja, pri čemer izpostavlja AngelList in White Truffle, kot pa kadrovske agencije, ki velikokrat zadovoljujejo svoje interese, namesto tiste, ki jih ima stranka, katera se poda v lov za najboljšimi kadri.

AngelList namreč vsebuje brezplačno storitev, ki povezuje iskalce tehnoloških talentov in tovrstnih podjetij, prav tako pa je pri tem uporaben tudi WhiteTruffle, storitev, ki avtomatično poveže podjetja in kandidate za delo, s točno določenimi iskanimi lastnostmi. Te storitve vam po mnenju Niehausa lahko omogočijo prihranek ogromne količine časa, ki bi ga sicer namenili pregledovanju življenjepisov ljudi, ki za iskano delo nimajo ustreznih lastnosti in znanj.

3. Najemite inženirje, ki živijo v manj tekmovalnih regijah, za delo od doma

Eden od nasvetov Niehausa leži tudi v tem, da za delo najamete inženirje, ki živijo v manj tekmovalnih in dragih regijah in jim ponudite možnost za delo od doma. Jasno je namreč, da tisti, ki živijo v najdražjih predelih mesta, kjer so že samo stroški življenja enormni, za svoje delo glede na okolje pričakujejo tudi temu primerno plačo. V primeru ponudbe dela od doma, ki se nahaja v cenovno ugodnejši soseski, pa se lahko izognete enormnemu izplačilu plače, saj bo potencialni zaposleni lahko veliko prihranil že s svojim plačilom najemnine ali hipoteke. Za stik s sodelavci, ki delajo od doma, pa si lahko pomagate z orodji, kot so: Basecamp, Skype, Google Hangouts in Pivotal Tracker.

4. Omogočite talentiranemu kadru brez visoke stopnje izkušen vzajemen proces učenja

Namesto programerskega veterana s celim kupom različnih izkušenj iz svoje sfere, raje najemite mlado osebo, ki se uspešno spozna na en sam programski jezik. Slednji bo lahko uspešno prenešen na drug kader v podjetju, hkrati pa bo proces seveda potekal na vzajemen način, saj se bo sveže zaposleni tudi sam naučil novih znanj in programskih jezikov na enak način, s strani preostalih ekspertov v podjetju.

Vir: VentureBeat

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje