Najbogatejša Slovenca 2014: Samo in Iza Login

Managerjeva lestvica najbogatejših Slovencev je letos na prvo mesto ustoličila zakonca Login. Vrednost njunega premoženja je poskočila na 617,2 milijona evrov, čeprav trdita, da nista več lastnika podjetja Outfit7. Hkrati sta prva, katerih premoženje je preseglo pol milijarde evrov.
Najbogatejša Slovenca 2014: Samo in Iza Login

Najpremožnejša sta Samo in Iza Login.

Zakonca Login sta po treh letih s prvega mesta izrinila Sandija Češka. Še lani sta bila s 146,8 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrščena na četrto mesto lestvice najbogatejših. Na lestvico se sicer uvrščata od leta 2011, ko je bilo njuno premoženje ocenjeno na skromnih 77 milijonov evrov.

Revija Manager je podjetje Outfit7 letos zaradi njegove uspešnosti ovrednotila na 1,1 milijarde evrov. Iza Login trdi, da sta z možem ves svoj 55,2-odstotni delež podarila dobrodelni fundaciji Izzis5 Foundation v Liechtensteinu, ki ni v njuni lasti, iz katere nimata upravičenj in je niti ne upravljata. Analitiki kljub novim dejstvom delež še vedno pripisujejo njima, s čimer ju za zdaj štejejo za najbogatejša Slovenca in prva, katerih premoženje je preseglo pol milijarde evrov.

Še lani so analitiki revije Manager vrednost podjetja Outfit7 ocenili na dobrih 260 milijonov evrov, letos pa jo tudi zaradi eksplozivne rasti števila prenosov aplikacij ovrednotili več kot štirikrat više kot lani, na 1,1 milijarde evrov.

Talking Tom odhaja v Hollywood >>

Zaradi visoke vrednosti podjetja se je na letošnjo Managerjevo lestvico povzpelo še 7 drugih zaposlenih v Outfit7, ki imajo manjše deleže. Analitiki so jim ovrednotili tolikšne deleže, kot so bili zapisani v ciprskem registru lani, ta trenutek pa zaradi temeljite lastniške reorganizacije deleži niso več razvidni. Delniške opcije so sicer praksa, ki jo v Outfit7 ponujajo najpomembnejšim kadrom, zato se bodo v lastništvo očitno vključevali še novi zaposleni. Med prvo deseterico je Marko Pistotnik (192 milijonov evrov) in Simon Rade (96,6 milijonov evrov).

Sandi Češko je s 390,7 milijoni evrov tokrat pristal na 2. mestu. Na 3. mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, lastnika inženirskega podjetja Engineering Dobersek, ki posluje v Nemčiji. Na 4. mestu je Joc Pečečnik, na 7. in 9. mestu pa privatizacijska bogataša Igor Lah in Darko Horvat. Finančnik Zoltan Varga je na letošnji lestvici pristal na 6. mestu. Deseterico najbogatejših zaokrožujeta Petra in Gabrijel Rejc, lastnika multinacionalke Efaflex s sedežem na Bavarskem.

Na letošnji lestvici je rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Med njimi so tudi Mihael Mikek (Celtra) ter Nejc Kodrič in Damijan Merlak (Bitstamp). 

Preverite lanskoletno lestvico >>

Vir: Finance.si

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje