Najbogatejši ljudje na svetu po Forbes

Vstop na lestvico najbogatejših je pogojen z vrednostjo premoženja vsaj 1 milijardo ameriških dolarjev. Zadnje leto je to doseglo rekordnih 946 ljudi, med njimi tudi znan srbski poslovnež Miroslav Mišković.

Skupno je 148 novincev, od tega so “državni debitanti”, poleg Miškovića iz Srbije, še Romun, Ciperčan in poslovnež iz Omana.

Industrija v katerih so obogateli je izredno mešana, saj so nekateri zaslužili s kavo, nepremičninami, drugi z mediji in odpadki. Kar dve tretjini milijarderjev sta bogatejši glede na prejšnje leto, 17% pa “revnejših”. Skupno premoženje vseh na lestvici je kar 3,6 bilijona dolarjev, kar je povprečno 3,6 milijarde na enega. Povprečen milijarder je star 62 let, kar je 2 leti manj kot v letu poprej.

Kar je izredno zanimivo je, da se Gatesu, ki je že 13. leto najbogatejši zemljan, trese stolček, saj mu je za petami Mehičan Carlos Slim Helú (Wikipedia), kateremu je v zadnjem letu poraslo premoženje za kar 19 milijard! Tako zaostaja za Gatesom le še 7 milijard, za drugouvrščenim Warrenom Buffetom pa le pičle tri milijarde.

Velik porast premožnih ljudi je občutiti v Indiji, ki je po 20. letih vladanja prehitela Japonsko v Azijskem delu. Ravno tako je Rusija v neto premoženju prehitela Nemčijo, skupno z dvema milijarderjema manj.

Odličen čas za primerjavo z lestvico najbogatejših Slovencev.

 

Vir: Forbes

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje