Najbogatejši Slovenci leta 2018

Časopis Finance je tudi letos objavil lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Na vrhu ostajajo iste osebe, se je pa spet nekoliko povečala ocenjena skupna vrednost premoženja najbogatejših.
Najbogatejši Slovenci ostajajo Češko, Login, Pečečnik.

Kakšne so spremembe na lestvici najbogatejših Slovencev?

Na vrhu skoraj ni sprememb

Prvo mesto lestvice najbogatejših Slovencev še vedno zasedata Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je najbolj znano po mobilni aplikaciji Talking Tom. Podjetje sta sicer v lanskem letu prodala kitajski skupini United Luck Group Holding. Objavila sta, da sta celotno kupnino usmerila v družinsko fundacijo Login5 Fundation, katere glavno poslanstvo je v iskanju rešitev za trajnostno pridelavo hrane po svetu. Vrednost njunega premoženja se ocenjuje na 689 milijonov evrov.

Na drugem mestu je še vedno Sandi Češko, ki ima 55 % delež v Studiu Moderna. To je multinacionalka, ki posluje v 21 državah in ima več kot 7 tisoč zaposlenih. Ukvarja se s televizijsko in spletno prodajo v kombinaciji s prodajo v trgovinah. Premoženje Češka se ocenjuje na 334 milijonov evrov. Na tretjem mestu je Marko Pistotnik, 18,45 odstotni lastnik družbe Outfit7, z 210 milijonov evrov premoženja.

Joc Pečečnik, 90-ostotni lastnik krovnega holdinga skupine Interblock, še vedno zaseda 4. mesto, na 5. mestu ostajata zakonca Tatjana in Albin Doberšek s 183 milijonov evrov. Družina Lah se je povzpela za 4 mesta, vrednost njenega premoženja pa se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 38 % in tako zdaj znaša 152 milijonov evrov. Igor Akrapovič ostaja na 7. mestu.

Največji skoki

Na lestvici je eden izmed večjih presenečenj Boštjan Bandelj, ki se od lanskega leta povzpel za kar 58 mest in zdaj zaseda 37. mesto. Je ustanovitelj in direktor podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Gre za dovolilnice za izpuste ogljikovega dioksida, ki jih je izdala EU.

Veterinar Rok Špruk je posredno prek družb Svila IN in RŠ naložbe lastnik ajdovske družbe Tekstina. V primerjavi z lanskim letom je padel za 54 mest, tako zdaj zaseda predzadnje mesto lestvice. Njegovo premoženje je ocenjeno na 24,4 milijonov evrov.

Ivan Kralj je bil do decembra lani lastnik in direktor orožarskega podjetja Arex. Od lani se je povzpel za kar 55 mest, ocenjena vrednost njegovega premoženja trenutno znaša 31,5 milijonov evrov.

Skupna vrednost premoženja najbogatejših 100

Skupna ocenjena vrednost premoženja najbogatejših 100 Slovencev se je v primerjavi s preteklim letom spet nekoliko povečala in sicer z 5,2 na 5,7 milijardne evrov. Prag za vstop na lestvico se je dvignil za 19 odstotkov in letos znaša 24,2 milijona evrov. Leta 2007, ko je bila v reviji Finance prvič objavljena lestvica, je skupna vrednost premoženja 100 najbogatejših znašala 2,3 milijarde evrov.

Kot zanimivost naj povemo, da je skupna vrednost premoženja najbogatejših 100 Slovencev enaka dvajsetini premoženja najbogatejšega zemljana Jeffa Bezosa, ustanovitelja podjetja Amazon.

Prvih 45 mest lestice najbogatejših Slovencev leta 2018 (Vir: revija Manager)

Prvih 45 mest lestice najbogatejših Slovencev leta 2018 (Vir: revija Manager)

Vir: revija Manager

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje