Nakup podjetja – kako se pravilno odločiti?

Razmišljate o tem, da bi kupili podjetje, ki se ukvarja s prodajo? Vsakdo sanja o tem, da bi delal kar od doma, imel svobodo in svoj življenjski slog, bil sam svoj šef, služil vedno več in delal vedno manj.
Nakup podjetja - kako se pravilno odločiti?

Kupite podjetje, ki vam bo prinašalo dobiček (slika: www.principalspage.com)

Stvari navzven izgledajo enostavne in preproste, a vzdrževanje podjetja, dajanje plač uslužbencem vsak teden in podobno, ni tako enostavno kot se sprva sliši.

Kupiti podjetje za prodajo in z njim delati, ko njegovi temelji še niso dobro postavljeni ter ga pripeljati na nivo, ko postane dobičkonosno, je 100 krat težje kot če prevzamete podjetje, ki denar že prideluje. Lahko vas stane malenkost več (ali pa ne), a dobra novica je ta, da bo denar letel v vašo blagajno že s prvim dnem poslovanja. Franšize ne delujejo zgolj same zase, saj na to vpliva mnogo dejavnikov. Če postavimo maloprodajno trgovino 7eleven točno poleg supermarketa, morda ne bo uspela, a če jo postavimo poleg kavarne, bo vsak kadilec stopil vanjo, ne glede na vse.

Nakup podjetja je lahko nekaj podobnega. Vprašati se morate ali želite zapustiti trenutno službo in se popolnoma posvetiti novemu poslu, ali želite kupiti podjetje, ki bo delovalo kot vaše drugo (stransko) podjetje, v katerega morate vstopiti le enkrat na dan ali pa želite odpreti podjetje za vašo ženo, brata ali drugega družinskega člana?

Vsi scenariji bodo imeli drugačne zaključke, drugačne zahteve in dejstva. Če želite opustiti trenutno službo, potem je najbolje, da kupite podjetje, ki se bo ukvarjalo s posli vašega področja (ki ga obvladate) in ne s tistimi, ki jih sami želite opravljati. Seveda obstajajo podjetja, ki ne zahtevajo veliko spretnosti, a celo ponujanje kave in delo s kebabi ni tako lahko kot se morda zdi. Kupite lahko drago podjetje, ki slovi po tem, da je poslovalo dobro. A zavedati se morate, da ne veste, kako zagotavljati in ponujati kakovost in storitve, ki jih je ponujal prejšnji lastnik. Zatorej bo vaše podjetje morda propadlo že v nekaj tednih, če ne dnevih. Izberite si podjetje, kamor boste spadali in ga boste znali obvladovati.

Če želite obdržati vašo službo in dodatno zaslužiti z lastnim podjetjem, se morate zavedati, da vsako podjetje potrebuje vaš čas in vašo pozornost. Nobeno podjetje vam ne bo prineslo dobička, če ne boste nekaj malega postorili sami, čeprav lahko vodite podjetje, ki se ukvarja s čiščenjem avtomobilov ali podobno, ki pozornost potrebuje zgolj enkrat tedensko. A še vedno jo potrebuje. Te vrste podjetij se redko pojavijo na tržnici, njihovi ratingi so visoki in ne obdržijo se na tržišču.

Če želite kupiti podjetje za nekoga drugega, za katerega menite, da bo lahko opravljal trdo delo in vam pridelal nekaj denarja, potem morate biti zelo pazljivi. Na neki točki bodo šli dalje in končali boste v situaciji, ko boste morali opravljati lastno delo in ob enem še celoten delovni čas paziti na lastno podjetje. Zato je najbolje, da z osebo, ki bo vodila vaše podjetje, podpišete pogodbo. Partnerju ponudite 10 ali 15 odstotkov, kar ga bo osrečilo in na podjetje bo pazil kot da bi bilo njegovo. Zapomnite si, da lahko zaupati ženi ali punci, vsekakor pa ne vsakomur.

Katerokoli podjetje boste že kupili, vedno se držite naslednjih opravil:

1. Shranjujte poročila (račune)

2. Plačujte račune in plače pravočasno

3. Vse prihodke in odhodke preglejte mesečno ali vsaj vsako četrtletje

4. Vedno poskušajte izboljšati kakovost in storitve

5. Bodite sveži in v vaše poslovanje vnašajte nove stvari

 

Vir: Buzzle

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje