Nasveti za uspešno poslovanje

Če razmišljate o vstopu v podjetništvo, najbrž že imate poslovno idejo, na katero računate. Kakorkoli že, ideja je le ideja, dokler ne začnete delati na njeni uresničitvi. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uspešno uresničiti vašo poslovno idejo.
Nasveti za uspešno poslovanje

Nasveti za uspešno poslovanje (slika: Sxc.hu)

1. Raziskava trga

Tržne raziskave podjetju prinašajo veliko prednosti, med drugim zmanjšajo tveganost investicij, omogočajo identifikacijo nišnih trgov in maksimizirajo izkoristek poslovnih priložnosti pri novih in obstoječih strankah.

Spoznavanje strank in konkurence je izrednega pomena za vsako podjetje. Pomembno je, da (potencialne) stranke dobro razumemo in, da vemo kako razmišljajo. Ko izvemo zakaj se nek produkt ne prodaja, ga lahko izboljšamo ali preprosto umaknemo iz prodaje in z njim ne izgubljamo časa. Po drugi strani pa lahko še povečamo prodajo najbolj zaželenega prodajnega artikla. Dobra raziskava trga nam omogoča tudi vpogled v razmišljanje naše konkurence, tako pa izvemo, kako lahko postanemo boljši od njih. Dobra raziskava trga je predpogoj za uspešen marketing.

  Za več informacij o tej temi vam svetujemo branje članka Raziskava trga – nuja in potreba >>

  2. Poslovni načrt

  Poslovni načrt je eden izmed najpomembnejših dokumentov, ki bi se mu moral posvetiti vsak, ki razmišlja o vstopu v podjetništvo. Je prvi korak k realizaciji poslovne ideje in deluje kot neke vrste zemljevid, ki podjetju kasneje kaže pot pri poslovanju.

  Velika večina ljudi, ki se želi podati v podjetništvo, skuša najprej pridobiti vsaj nekaj osnovnih informacij o podjetništvu. Odpreti novo podjetje brez, da bi stvari dobro premislili, ni najboljše in se običajno ne izteče dobro.

  Za več informacij o tej temi vam svetujemo branje članka Poslovni načrt >>

  3. Fokus

  Kot mladi podjetnik imate najbrž veliko idej in prav vse želite čimprej uresničiti. Zagnanost in želja po uspehu sta dve kvaliteti, ki vam bosta sicer pomagali do uspeha, a le, če boste svoje ideje uresničevali eno za drugo.

  Najprej ugotovite v čem ste zares dobri. Med pisanjem poslovnega načrta boste najverjetneje hitro ugotovili, katera tržna niša je tista prava in tudi vam najbolj pisana na kožo. Nato se morate le še osredotočiti na to idejo in uspeh vam ne uide.

  A bodite previdni – mnogi mladi podjetniki želijo preizkusiti vse, saj se želijo dokazati na večih področjih v zelo kratkem času. Svoj trud in čas usmerjajo v več projektov hkrati, zaradi tega pa so na vseh teh področjih povprečni. Ključ do uspeha je fokus – osredotočenost v en projekt naenkrat.

  4. Potrpljenje

  Ko ustanovite podjetje in začnete s poslovanjem, se čakanje na uspeh prične. A zavedati se morate, da je večina podjetij, ki so “uspela čez noč”, prej potrebovala vsaj nekaj let, da so nato lahko hitro zrastla. Še posebej to velja za spletna podjetja.

  Ne pričakujte takojšnjega uspeha. Potrebujete čas, da si zgradite bazo stalnih kupcev in pri tem potrpežljivost igra ključno vlogo. Ne bodite eden izmed mnogih, ki je v iskanju hitrega zaslužka tik pred uspehom obupal in svoje podjetje prodal.

  5. Dobri odnosi

  Vzdrževanje dobrih odnosov se nam bo na dolgi rok močno obrestovalo. Podjetništvo je zagotovo eden izmed najbolj stresnih poklicev na svetu, saj se podjetniki venomer soočajo z raznimi frustracijami, zato jim je včasih težko obdržati dobre odnose z zaposlenimi, strankami in partnerji.

  Slednje je zelo pomembno. Vaši zaposleni vam bodo namreč pomagali pri marketingu, prodaji, pogajanju o nižjih cenah, vaši partnerji pa vam bodo priskrbeli ugodnejši nakup materialov ali brezplačen najem prostorov. A le, če boste z njimi v dobrih odnosih. Če boste poskrbeli zanje, boste zagotovo deležni mnogih ugodnosti.

  Vir: Small Biz Bee

  Oznake: , , , , , , , , , ,
  Iskanje
  Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
  Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
  ↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

  Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

  09.12.2019 od 13:00 do 21:00
  Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

  Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
  Preberite več >>

  Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

  13.12.2019 od 13:00 do 17:30
  Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

  Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


  Preberite več >>

  Vse za podjetje