Nokia se vrača naslednje leto

Finsko podjetje, ki bo letos upihnilo 150. rojstnodnevno svečko, se že nekaj let spopada z vse manjšim tržnim deležem. Nekoč prva izbira v mobilni telefoniji zadnjih nekaj let vse bolj tone, odpuščanje delavcev in prodaja nepremičnin pa je stalnica.
Nokia se vrača naslednje leto

Bo Nokia naslednje leto postregla z novostjo, s katero se bo ponovno vpisala na vrh mobilne telefonije? (Vir slike: YouTube)

Finsko podjetje je po številnih uspehih na prelomu v novo tisočletje zaspalo na lovorikah. Pomanjkanje inovacij in idej za nadaljnji razvoj so izkoristila druga podjetja, kot sta Google in Apple.

Številne pobude s strani Nokie so se tudi v zadnjih letih izkazale za napačne in neprivlačne. Lani je enoto za mobilne naprave prevzel Microsoft, s tem pa novih telefonov z Nokiinim podpisom ne bo več. A Finci se ne predajo. Nokia namreč načrtuje vnovičen povratek na mobilni trg. Kljub temu, da je Microsoftu prodala enoto mobilne telefonije.

Dogovor iz leta 2013 se izteka

Za naslednje leto načrtuje, poroča Re/code, vrnitev, obenem pa naj bi podjetje imelo v načrtih tudi mnoge ambiciozne tehnološke projekte, med njimi tudi s področja virtualne realnosti. Dogovor iz leta 2013 Nokii namreč narekuje, da vse do naslednjega leta ne sme prodajati telefonov pod lastno blagovno znamko.

Lahko Nokia skupaj z Alcatel-Lucent uspe?

Korak načrtuje Nokia Technologies, najmanjša od treh poslovnih enot, ki so ostale v finskih rokah po prevzemu s strani Microsofta. Čeprav ni povsem jasno, kako bi Nokii uspel vnovičen met, pa je jasno, da ima vsaj v mislih resne načrte, ki jih je vsaj deloma v teh dneh uresničila s prevzemom konkurenčnega podjetja Alcatel – Lucent v višini 16,6 milijarde dolarjev.

Nakup naj bi izvedli zaradi znanja in patentov s področja brezžičnih omrežij. To bi Nokii lahko dalo nov zagon v boju proti konkurentom. S tem bi, menijo nekateri tuji mediji, lahko kaj kmalu postala največji proizvajalec opreme za mobilna omrežja.

Leto 2016 nova prelomnica za Nokio?

Do konca letošnja leta ima Nokia, zaradi dogovora z Microsoftom, prepoved proizvajanja kakršnih koli mobilnih naprav. Če so govorice, o katerih piše Re/code, resnične, lahko že naslednje leto pričakujemo novosti. Podjetje je sicer že predstavilo N1 Android tablico, kar je mnogim analitikom dvignilo obrv, ali gre morda za kršitev prej omenjenega dogovora.

Da so govorice dobile še večjo težo, je poskrbel Richard Kerris, ki je bil od 2011 do 2013 na čelu razvojnega oddelka, zdaj pa sodeluje z Nokio kot svetovalec: Re/codu je dejal, da bo Nokiina novost ljudi popolnoma osupnila.

Kdaj bi torej lahko uporabljali Nokiine naprave?

PC Pro napoveduje, da se bo Nokia tudi prihodnje leto odločila najprej za lansiranje naprave na Kitajskem, šele nato na drugih trgih. Kerris medtem ostaja prepričan, da je »Nokia podjetje, ki ne bo izginilo«, zatorej lahko pričakujemo nove telefone, morda tudi druge napravice.

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje