Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Normiran s.p. in dejanski s.p. – kakšna je razlika?

Ste se odločili, da boste postali samostojni podjetnik? Potem morate poleg dejavnosti, ki jo boste opravljali, določiti tudi ime podjetja, njegov sedež, vedeti pa morate tudi, ali boste odprli dejanski ali normiran s.p.
normirani s.p.

normirani s.p.

Pri normiranem s.p. so odhodki avtomatsko določeni

Razlika med obema vrstama s.p.-ja je v ugotavljanju davčne osnove in vodenju računovodstva. Če se odločite za normiran s.p., je vaša dolžnost le ta, da spremljate prihodke, ki jih imate pri poslovanju. Odhodki so namreč avtomatsko določeni glede na delež od skupnih prihodkov. Ta delež trenutno znaša 80 %. V primeru odločitve za normiran s.p. tako koriščenje računovodskih storitev običajno ni potrebno, saj vam pri tem načinu ni treba voditi poslovnih knjig, ampak samostojni podjetnik ob koncu leta odda davčni obračun. Tako mora tekom leta zbirati le izstavljene račune.

Po drugi strani pa dejanski s.p. zahteva natančno spremljanje poslovanja

Pri dejanskem s.p.-ju je treba voditi vse prihodke in odhodke, ki jih ima podjetje. Ob koncu leta mora oddati letno poročilo. V tem primeru je zato priporočljivo, da podjetje koristi računovodske storitve, saj bo lažje vodilo poslovanje in pripravilo letno poročilo ob zaključku leta.

Razlika med dejanskim in normiranim s.p.-jem je tudi v obdavčitvi. Dejanski s.p. je obdavčen po dohodninski lestvici, normiranec pa s končnim cedularnim davkom v višini 20 %.

Za normiran s.p. se ne more odločiti vsak

Obstajajo pravila, kdo lahko odpre normiran s.p. Za to možnost se lahko odloči tisti podjetnik, pri katerem prihodki v prejšnjem letu niso presegali 50.000 €. Ta številka se lahko dvigne tudi na 100.000 €, če je v podjetju poleg samostojnega podjetnika zaposlena še vsaj ena oseba za polni delovni čas. Seveda ta kriterij pride v poštev le pri podjetjih, ki že nekaj časa poslujejo. Pri sprejemanju odločitve za normiran s.p. ali dejanski s.p. je treba upoštevati še, ali gre za polni ali popoldanski, pri čemer so prispevki za podjetnika kriti že z naslova redne zaposlitve.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje