Nova evropska davčna pravila za digitalno gospodarstvo

Podjetja, ki poslujejo na digitalnih platformah (angl. businesses with digital operations), bodo kmalu postala odgovorna za plačevanje davkov na območju Evropske unije.
Evropska unija davki

Nova evropska davčna pravila za digitalno gospodarstvo. (Vir slike: Pixabay)

Evropska unija pripravlja nov sveženj pravil, ki bodo olajšala pobiranje davkov in onemogočila izogibanje plačevanja davkov tistim podjetjem, ki so sicer inkorporirana izven Evropske unije, a v EU poslujejo prek digitalnih platform. Nova ureditev bo pomenila, da za plačevanje davkov v EU ne bo več potreben kriterij dejanskega fizičnega sedeža v EU.

Nova regulacija bo omogočila, da bodo podjetja, ki poslujejo s pomočjo digitalnih platform, izenačena, in sicer ne glede na sedež. Eden izmed predlogov je, da bi se uvedla nekakšna virtualna oblast (angl. virutal permanent establishment), ki bi imela univerzalno pristojnost za pobiranje davka od ‘digitalnih’ podjetjij na območju EU.

Dokončni predlog bo znan decembra

Toomas Toniste, estonski minister za finance, ki trenutno predseduje Evropskemu svetu, je ob tem povedal, da je pomembno uskladiti mednarodno davčno zakonodajo, ob tem pa upoštevati nove poslovne modele, ki nastajajo z digitalno transformacijo podjetij. Posebno pozornost je treba nameniti temu, da podjetja niso različno obravnavana in da niso dvojno obdavčena.

Predlog je bil predstavljen na neuradnem srečanju ministrov v Estoniji. Dokončni predlog bo objavljen decembra, ko ga bodo predstavili na uradnem srečanju ekonomskega in finančnega sveta (Ecofin).

EU se že dolgo spopada z vprašanjem ureditve davkov na območju Unije. To vprašanje je sploh aktualno v zadnjih letih, saj se je z digitalno transformacijo podjetij povsem spremenil evropski trg. Ne bo potrebna le reforma aktualnih pravil o obdavčitvi, ampak tudi sprememba pravil, ki urejajo tehnološke finančne instrumente.

Vir: Law 360

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje