Nove priložnosti za financiranje malih in srednje velikih podjetij

Slovenski podjetniški sklad bo vstopil v novo naložbeno ponudbo, imenovano Srednjeevropski sklad skladov (CEFoF – Central Europe Fund of Funds).
Srednjeevropski sklad skladov

Predstavniki Slovenskega podjetniškega sklada, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropskega investicijskega sklada ob podpisu sporazuma o upravljanju. (Vir slike: Slovenski podjetniški sklad)

Slovenski podjetniški sklad bo s podpisom sporazuma o upravljanju vstopil v novo naložbeno pobudo, imenovano Srednjeevropski sklad skladov (CEFoF – Central Europe Fund of Funds), ki ga bo upravljal Evropski investicijski sklad (EIF).

CEFoF je bil zasnovan s strani Evropskega investicijskega sklada po skrbno izvedenih tržnih raziskavah in v tesnem sodelovanju z vladami in nacionalnimi agencijami Slovenije, Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske s ciljem povečanja lastniških naložb v mala in srednje velika podjetja (MSP) v srednjeevropski regiji.

160 milijonov evrov za naložbe

Glavni cilji CEFoF so povečanje lastniških naložb v mala in srednje velika podjetja ter manjša podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo v regiji Srednje Evrope, vzpostavitev trdne tržne infrastrukture za financiranje tveganja, izvajanje in uvedbo najboljših tržnih standardov za lastniške naložbe v podjetja in privabljanje institucionalnih vlagateljev ter upravljavcev v Srednjo Evropo.

Začetna velikost sklada skladov se predvideva v višini 80 milijonov EUR, ki bodo na voljo v naslednjih 4 letih (2017–2021) za naložbe v 5–8 skladov zasebnega in tveganega kapitala, ki se bodo osredotočali na naložbe v poznejših fazah razvoja in v fazi rasti. Izbrani skladi bodo imeli z vložkom CEFoF in z dodatno vloženim zasebnim kapitalom na voljo najmanj 160 milijonov EUR za naložbe v MSP-je z velikim potencialom rasti. Ta znesek se lahko ob dobrem sodelovanju institucionalnih in zasebnih vlagateljev tudi poveča.

Ustanovitev CEFoF in začetek naložbenega procesa se pričakuje v zadnjem četrtletju leta 2017. Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta projekt podprla, aktivno pa bo v projektu sodeloval Slovenski podjetniški sklad, ki bo v sklad skladov vložil 8 milijonov EUR.

Sklad bo prispeval k nadaljnjemu razvoju regionalnega trga

Mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, je ob podpisu sporazuma o upravljanju dejala: »CEFoF je dober primer sodelovanja držav/partneric, ker omogoča manjšim kapitalskim trgom, da so skupaj bolj atraktivni za vlagatelje in hkrati tudi ustvarja nove, dodatne možnosti financiranja za podjetja. Slovenski MSP-ji bodo imeli na ta način možnost pridobiti alternativne vire financiranja.«

»Ustanovitev sklada skladov bo prispevala k nadaljnjemu razvoju regionalnega trga zasebnega in tveganega kapitala, okrepila partnerstvo in sodelovanje med državami in EIF. Ta pobuda bo pozitivno vplivala ne le na nadaljnji razvoj slovenskega ekosistema tveganega kapitala, temveč bo zagotovo spodbudila tudi rast zaposlovanja in gospodarsko konkurenčnost držav partneric,« pa je dodal mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.

Več informacij o CEFoF je na voljo na povezavi.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje