Lotite se zgolj enega opravila naenkrat

Zakaj mislite, da se toliko ljudi počuti popolnoma izžete v službi? Ni kriv zgolj dolg delavnik, temveč tudi to, da vse preveč časa žonglirajo med različnimi nalogami in opravili, ker bi radi naredili več stvari hkrati.
Lotite se zgolj enega opravila naenkrat

Od enkrat se lotite zgolj ene stvari. (Vir slike: sxc.hu)

Pri opravljanju več stvari hkrati se izgubijo vmesni postanki, zadovoljstvo doseženih ciljev in meje med različnimi nalogami ali projekti. Zaradi tehnologije pa imamo marsikdaj občutek, da nas delo spremlja vse povsod, saj smo z delom povezani preko pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in osebnih računalnikov.

Odgovorite na naslednja vprašanja (čisto iskreno!):

  • Ali odgovarjate na elektronsko pošto med konferenčnim klicem ali celo med telefonskim pogovorom?
  • Ali na sestanek pridete s prenosnim računalnikom in se pretvarjate, da si delate zapiske – v resnici pa srfate po spletu?
  • Ali jeste kosilo kar za delovno mizo?
  • Ali določene telefonske klice opravite med vožnjo?

Če ste na nekatera zgoraj našteta vprašanja odgovorili z da, naj vam povemo, da si delate veliko škodo, saj ste na tak način veliko manj produktivni. Produktivnost vam pade, ker se posvečate mnogim stvarem hkrati, le redko pa se eni posvetite popolnoma. V kolikor ne zaključite ene naloge do konca in se vmes lotite nečesa drugega, boste za dokončanje prve naloge sedaj potrebovali 25% več časa.

Za vodje je pomembno da se držijo naslednjih nasvetov:

  1. Ohranjajte disciplino na sestankih. Sestanek naj traja 45 min in ne polno uro ali dlje, zato, da lahko prisotni ostanejo zbrani. Sestanke začnite ob točni uri, končajte jih ob točni uri in vztrajajte, da se vse elektronske naprave izklopijo.
  2. Nikar ne zahtevajte in pričakujte od svojih podrejenih naj se takoj odzovejo. Takšno obnašanje prisili vaše ljudi, da preusmerijo svojo pozornost. Prav tako zaposlene spodbujajte, naj doma več ne berejo elektronske pošte – v kolikor bo prišlo do česa nujnega, jih boste že poklicali.
  3. Odmor. Vsaj enkrat v dnevu spodbudite zaposlene, da si vzamejo odmor. Ponudite jim tečaj joge ali meditacije, organizirajte skupinski sprehod ali pa jim zgolj dovolite, da za nekaj minut zadremajo v svoji pisarni.

Vsak posameznik mora poskrbeti zase. Preberite si nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se boste lažje osredotočali zgolj na eno nalogo hkrati:

  1. Najbolj pomembne stvari naredite takoj zjutraj brez prekinitve 60 do 90 minut z jasno določeno uro začetka in konca. Če le lahko, opravite nalogo v posebnem prostoru ali uporabite slušalke za dušenje zvoka. Uprite se vsaki prekinitvi dela, saj imate jasno določeno uro, ko boste z delom končali.
  2. Določite si čas, ko boste razmišljali na dolgi rok, kreativno in strateško – ta čas naj ima mesto v vašem urniku. Tovrstne naloge opravljajte v prostoru, kjer se počutite sproščeno.
  3. Redno si vzemite čas za dopust. Pravi dopust je tak, da ko ste na dopustu ste popolnoma izklopljeni od dela. Vzemite si tudi bolj pogoste kratke dopuste za kakšen dan ali dva. Raziskave dokazujejo, da v kolikor si boste vzeli dovolj dopusta, dovolj pogosto, boste mnogo bolj produktivni v službi.

 

Ko se lotite dela, bodite 100% predani delu, ko pa si vzamete odmor ali dopust pa se morate 100% posvetiti temu. Na tak način boste resnično bolj produktivni, saj ne boste več živeli v nekakšnem sivem območju.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje