Odhajate v Avstralijo? O stanju na cestah vas bodo obveščali slovenski znaki!

Slovensko podjetje Visionect je v sodelovanju z avstralskim podjetjem Road and maritime services v Sydneyju postavil prvo serijo prometnih znakov, zaslonov iz elektronskega papirja, takšne, kot se uporabljajo pri bralnikih elektronskih knjig.
Odhajate v Avstralijo? O stanju na cestah vas bodo obveščali slovenski znaki!

Okoli 70 prometnih znakov, kolikor sta jih slovensko in avstralsko podjetje postavila, se nahaja na območju Moore Parka v Sydneyju (Vir slike: Visionect).

Okoli 70 prometnih znakov, kolikor sta jih slovensko in avstralsko podjetje postavila, se nahaja na območju Moore Parka v Sydneyju, pojasnjuje Katja Koren Ošljak iz Visionecta. Gre za pilotni projekt, dodaja, do konca leta pa nameravajo skupaj z avstralskimi partnerji postaviti še dodatnih 300 znakov.

Iz zaslonov e-bralnikov na elektronske prometne znake

Gre za brezžične prometne znake, ki komunicirajo prek mobilnega omrežja in delujejo tudi v največji vročini nad razbeljenim asfaltom. »Ta najsodobnejša prometna signalizacija s solarnim napajanjem in z visoko optimizirano porabo energije združuje e-papir ameriškega proizvajalca E Ink, ki med drugim svoje zaslone dobavlja tudi Amazonu za bralnik Kindle, in slovensko platformo za upravljanje pametnih prometnih znakov,« dodajajo v podjetju.

Znaki, ki komunicirajo z drugimi napravami, tudi senzorji temperature

Ti znaki lahko komunicirajo s senzorji za zaznavanje bližine, temperature in številnimi drugimi napravami, kar odpira mnogo priložnosti za razvoj inovativne cestne signalizacije. »Strežniška programska oprema, ki upravlja delovanje znakov, je sprogramirana tako, da znak prebudi in ga prek interneta poveže s sistemom le takrat, ko je na zaslonu treba zamenjati sporočilo ali sliko,« pojasnjuje Rok Zalar, vodja razvoja v Visionectu. Izven tega obdobja prometni znak ne rabi energije.

Avstralce prepričali z edinstveno tehnologijo

Road and maritime services (RMS) je Visionect k sodelovanju povabil pred dvema letoma, iskal je namreč rešitev, ki bi presegla običajne omejitve elektronskih tabel ob cestah, od boljše vidljivosti na močni sončni svetlobi, napajanja, pa vse do povezanosti za stalen dostop do aktualnih prometnih informacij.

»Posel z avstralskim naročnikom smo dobili, ker trenutno naša tehnologija edina omogoča odlično vidljivost na direktni sončni svetlobi, hkrati pa izjemno nizko porabo energije. Naročnik se je namreč srečeval z izzivom, kako postaviti digitalne prometne znake na območju, kjer ni možnosti priklopa na električno omrežje; naše znake pa lahko napaja že preprosta solarna celica,« pojasnuje Katja Koren Ošljak. Kolikšna je finančna plat projekta, ne razkriva, saj gre za poslovno skrivnost.

Prodirajo po celem svetu …

Kot pravi sogovornica, si podobne projekte obetajo tudi v prihodnosti, saj je odziv tako s strani podjetja kot tudi s strani uporabnikov pozitiven. »Trg elektronskih tabel in označevalnih sistemov se je šele začel dobro razvijati. Trenutno postavljamo veliko pilotnih projektov, s katerimi prodiramo po vsem svetu, v ZDA, Kanadi, v jugovzhodni Aziji, Italiji in Franciji,« dodaja.

… tudi na domačih tleh

V Veliki Britaniji postavljajo pilotni projekt označevanja avtobusnih postajališč in avtobusov, naznanja pa, da bomo njihove znake kaj kmalu lahko videli tudi na ljubljanskih avtobusnih postajališčih, ki jih razvijajo skupaj z LPP-jem in podjetjem Swarco Lea.

Oznake: , , ,