Odhajate v Avstralijo? O stanju na cestah vas bodo obveščali slovenski znaki!

Slovensko podjetje Visionect je v sodelovanju z avstralskim podjetjem Road and maritime services v Sydneyju postavil prvo serijo prometnih znakov, zaslonov iz elektronskega papirja, takšne, kot se uporabljajo pri bralnikih elektronskih knjig.
Odhajate v Avstralijo? O stanju na cestah vas bodo obveščali slovenski znaki!

Okoli 70 prometnih znakov, kolikor sta jih slovensko in avstralsko podjetje postavila, se nahaja na območju Moore Parka v Sydneyju (Vir slike: Visionect).

Okoli 70 prometnih znakov, kolikor sta jih slovensko in avstralsko podjetje postavila, se nahaja na območju Moore Parka v Sydneyju, pojasnjuje Katja Koren Ošljak iz Visionecta. Gre za pilotni projekt, dodaja, do konca leta pa nameravajo skupaj z avstralskimi partnerji postaviti še dodatnih 300 znakov.

Iz zaslonov e-bralnikov na elektronske prometne znake

Gre za brezžične prometne znake, ki komunicirajo prek mobilnega omrežja in delujejo tudi v največji vročini nad razbeljenim asfaltom. »Ta najsodobnejša prometna signalizacija s solarnim napajanjem in z visoko optimizirano porabo energije združuje e-papir ameriškega proizvajalca E Ink, ki med drugim svoje zaslone dobavlja tudi Amazonu za bralnik Kindle, in slovensko platformo za upravljanje pametnih prometnih znakov,« dodajajo v podjetju.

Znaki, ki komunicirajo z drugimi napravami, tudi senzorji temperature

Ti znaki lahko komunicirajo s senzorji za zaznavanje bližine, temperature in številnimi drugimi napravami, kar odpira mnogo priložnosti za razvoj inovativne cestne signalizacije. »Strežniška programska oprema, ki upravlja delovanje znakov, je sprogramirana tako, da znak prebudi in ga prek interneta poveže s sistemom le takrat, ko je na zaslonu treba zamenjati sporočilo ali sliko,« pojasnjuje Rok Zalar, vodja razvoja v Visionectu. Izven tega obdobja prometni znak ne rabi energije.

Avstralce prepričali z edinstveno tehnologijo

Road and maritime services (RMS) je Visionect k sodelovanju povabil pred dvema letoma, iskal je namreč rešitev, ki bi presegla običajne omejitve elektronskih tabel ob cestah, od boljše vidljivosti na močni sončni svetlobi, napajanja, pa vse do povezanosti za stalen dostop do aktualnih prometnih informacij.

»Posel z avstralskim naročnikom smo dobili, ker trenutno naša tehnologija edina omogoča odlično vidljivost na direktni sončni svetlobi, hkrati pa izjemno nizko porabo energije. Naročnik se je namreč srečeval z izzivom, kako postaviti digitalne prometne znake na območju, kjer ni možnosti priklopa na električno omrežje; naše znake pa lahko napaja že preprosta solarna celica,« pojasnuje Katja Koren Ošljak. Kolikšna je finančna plat projekta, ne razkriva, saj gre za poslovno skrivnost.

Prodirajo po celem svetu …

Kot pravi sogovornica, si podobne projekte obetajo tudi v prihodnosti, saj je odziv tako s strani podjetja kot tudi s strani uporabnikov pozitiven. »Trg elektronskih tabel in označevalnih sistemov se je šele začel dobro razvijati. Trenutno postavljamo veliko pilotnih projektov, s katerimi prodiramo po vsem svetu, v ZDA, Kanadi, v jugovzhodni Aziji, Italiji in Franciji,« dodaja.

… tudi na domačih tleh

V Veliki Britaniji postavljajo pilotni projekt označevanja avtobusnih postajališč in avtobusov, naznanja pa, da bomo njihove znake kaj kmalu lahko videli tudi na ljubljanskih avtobusnih postajališčih, ki jih razvijajo skupaj z LPP-jem in podjetjem Swarco Lea.

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje