Odkrijte priložnost za boljše poslovanje v sosednji Avstriji

Če razmišljate o odprtju podjetja v sosednji Avstriji, vam bo nemara prav prišel podatek, da so inkubatorji iz Gradca, Celovca in Maribora ustanovili projekt INNOVIN, ki predstavlja čezmejno mrežo inovativnih inkubatorjev.
Odkrijte priložnost za boljše poslovanje v sosednji Avstriji

Odkrijte priložnost za boljše poslovanje v sosednji Avstriji

Slovenski podjetnik Viljem Ambrožič (Čistilni servis Kapljica) je prvič na Innovin naletel, ko je preko spleta iskal avstrijski izraz za samostojnega podjetnika: “Innovin vsekakor nudi dober osnovni pregled in dobre osnovne informacije. Všeč mi je, da se informacije o obeh deželah podajajo v obeh jezikih. To je dober korak k združevanju območja.”

Innovin

V mrežo Innovin so povezani Univerzitetno-podjetniški inkubatorji Science Park Graz, build! iz Celovca in Tovarna podjemov iz Maribora. Cilj projekta je okrepiti medsebojno sodelovanje in vzpodbujati podjetništvo v čezmejni regiji, ki obsega avstrijsko Štajersko in Koroško ter severo-vzhodno Slovenijo. Inkubatorji bodo s pomočjo tematskih delavnic prenašali znanje, unovčili medsebojne sinergijske učinke in s skupnimi aktivnostmi izboljšali odnos do podjetništva ter povečali število podjetnikov iz univerzitetnega okolja.

Pod sloganom „Podjetniški inkubatorji brez meja“ želijo univerzitetni podjetniški inkubatorji iz Graza, Celovca in Maribora izboljšati podjetniško kulturo in ustvariti okolje, v katerem bodo lahko podjetniki uresničili podjetniške vizije in kreativne podjetniške ideje. Podjetniški inkubatorji želijo doprinesti k razvoju čezmejne regije z oblikovanjem inovacijskih središč in povezovanjem ustanoviteljev podjetij, gospodarstva in raziskovalno-znanstvenih institucij.

Izkušnje slovenskega podjetnika v Avstriji

Največ informacij je Ambrožič dobil v Avstriji na WKO (v Sloveniji OZS), zato vsem, ki resno razmišljate o poslovanju v Avstriji priporoča, da se oglasite na WKO, kjer boste od učinkovitih svetovalcev brezplačno dobili osnovne informacije o tem, kaj potrebujete za ustanovitev podjetja.

Naknadno vam bodo svetovalci določili še brezplačen posvet z davčnim in podjetniškim svetovalcem, katerega naloga je, da vas vodi čez postopek odpiranja podjetja. „Vse skupaj je zelo enostavno, če nemški jezik ni ovira,” dodaja Ambrožič.

V kolikor razmišljate o poslovanju v Avstriji, imate dve možnosti:

  1. Lahko poslujete v Avstriji kot slovensko podjetje (računi se izdajo iz Slovenije). V tem primeru je podjetjem prepovedano oglaševanje na območju Avstrije.
  2. V Avstriji ustanovite Einzelunternehmen (po slovensko s.p.), za katerega potrebujete le standtort (naslov poslovnega prostora).

V primeru, da imate v Sloveniji že podjetje, vas bo odprtje stalo nekaj manj kot 50 evrov. V kolikor pa bo to vaše prvo podjetje, je odprtje popolnoma brezplačno. Nato potrebujete le še TRR in vse je urejeno v enem dnevu.

Ambrožič opisuje stanje v sosednji Avstriji: “V Avstriji, kjer dejansko in praktično podpirajo mlado podjetništvo, vas prvi dve leti poslovanja skupaj prispevki pridejo le nekaj več kot 150 evrov na mesec, poleg tega ni potrebno postati zavezanec za DDV, dokler s poslovanjem ne presežete prometa 30.000 evrov, na dohodnino pa lahko pozabimo do vse do 11.000 evrov letnega dobička. Če nato primerjamo omenjene stroške v Sloveniji s cenami storitev v Avstriji, resnično ne vidim nobenega razloga za ne-poslovanje v Avstriji.”

Zgoraj omenjen podatek o dohodnini do 11.000 evrov letnega dobička Ambrožič razloži, da je sicer informacija pravilna, vendar se nanaša na samostojne podjetnike in družbe, ki imajo stalno bivališče v Avstriji oz. je sedež matičnega podjetja znotraj ozemlja Avstrije. Za Slovenska podjetja, ki odpirajo “podružnico”, velja, da morajo izpolniti formular o neobdavčevanju v Avstriji, saj se vsi prihodki obdavčijo po Slovenskih davčnih zakonih o dohodnini. S to informacijo na dlani je selitev v Avstrijo vsekakor vredna tehtnega premisleka.

Vir: innovin.net in Viljem Ambrožič, Čistilni servis Kapljica.

MP intervju: Čistilni servis Kapljica, Viljem Ambrožič s.p. >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2019

13.02.2019 od 14:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje