Odstop terjatev lahko reši likvidnostne težave podjetja

Vse več podjetij, sploh tistih, ki so šele na začetku poslovne poti, se znajde v finančnih težavah, povezanih z likvidnostjo. Razlog je v tem, da čakajo na denar, ki naj bi jim ga izplačale stranke, medtem pa poslovni proces miruje. Dostikrat se zato zatakne že pri pokrivanju sprotnih stroškov.
odstop terjatev

odstop terjatev

Bolj tekoče poslovanje

Zato je odstop terjatev storitev, ki je rešila obstoj že marsikaterega podjetja. Odstop terjatev ponujajo nekatera podjetja, ki se ukvarjajo s finančnimi storitvami. S tem, ko se podjetje odloči, da bo ponudniku tovrstnih storitev odstopilo svoje terjatve, se reši bremena, ki je s tem povezano. Od ponudnika takoj dobi večino zneska, ki naj mu bi ga sicer izplačale stranke. Na tak način lahko reši svoje kratkoročne finančne težave in dobljen denar investira v nadaljnjo poslovanje. Denar lahko uporabi za pokrivanje sprotnih stroškov nabave materiala in podobnega ali pa za izplačilo plač zaposlenim v podjetju. Poleg tega področje terjatev prepusti strokovnjakom, kar mu prihrani dragocen čas in nepotreben stres.

Postopek sklenitve pogodbe

Odstop terjatev je postopek, ki se ga izvede na podlagi prej sklenjene pogodbe. Pogodbo skleneta podjetje in ponudnik finančnih storitev. Stranka je lahko zgolj obveščena o tem, da so bile njene terjatve predane tretji osebi, včasih pa je njena prisotnost obvezna tudi pri podpisu pogodbe; odvisno od tega, kakšna so pravila ponudnika finančnih storitev. Podlaga za sklenitev pogodbe predstavljajo neplačani računi, ki jih mora podjetje v postopku predložiti.

Ponudniki finančnih storitev se razlikujejo med seboj

Sicer pa se ponudniki finančnih storitev med seboj razlikujejo po številnih kriterijih, zato je pametno, da se glede tega podjetje pozanima, še preden gre v sodelovanje. Treba se je pozanimati, kakšna je zahtevana višina provizije ter če so v drobnem tisku navedeni še kakšni dodatni stroški, ki naj bi jih podjetje imelo z odstopom terjatev. Pametno se je pozanimati tudi glede izkušenosti ponudnikov in, če je možno, pridobiti povratne informacije od strank, ki so z njimi že sodelovale.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje