Odstop terjatev podjetju, ki se ukvarja s finančnimi storitvami

Odstop terjatev je postopek, ko se podjetje odloči, da terjatve, ki jih ima do svojih strank, preda tretji osebi. Na tak način lahko reši nekatere finančne težave.
odstop terjatev

odstop terjatev

Podjetje se za odstop terjatev odloči zato, ker se bodisi želi posvetiti svoji osnovni dejavnosti in to področje prepusti strokovnjakom. Še bolj verjeten pa je razlog, da kar najhitreje potrebuje finančna sredstva, ki naj bi mu jih nakazale stranke.

Ker nekatera podjetja svojim strankam izstavijo račune, katerih rok zapadlosti je oddaljen za nekaj tednov ali mesecev od datuma opravljanja storitve, se lahko zaplete pri izplačilu. Stranke mogoče predvidenega zneska ne nakažejo (pravočasno) ali pa že to, da je rok plačila tako oddaljen od sedanjega trenutka podjetju predstavlja problem.

Odstop terjatev lahko reši problem likvidnosti

Odstop terjatev je storitev, ki pride prav zlasti novonastalim podjetjem. Gre za to, da se ta podjetja še postavljajo na noge in večinoma še nimajo veliko finančnih sredstev. So še v fazi izgradnje, rasti. Prav zato lahko zakasnelo plačilo povzroči hude zaplete. Podjetje ni več zmožno pokriti tekočih stroškov poslovanja, ne more se tudi odločiti za investicije in podobno.

Odstop terjatev poteka tako, da podjetje naveže stik z ustreznim ponudnikom takih storitev. Pripravi račune, katerim rok še ni potekel. Ponudnik finančnih storitev pregleda priloženo dokumentacijo in se na podlagi podatkov, ki jih pridobi o strankah podjetja, odloči, če bo sodelovalo s podjetjem. Če ja, se podpiše pogodbo, v kateri je definirana višina provizije, ki jo more podjetje za uslugo poravnati ter drugi pogoji, pod katerimi se sklene pogodba.

Ko je pogodba sklenjena, ponudnik v roku nekaj ur ali dni podjetju nakaže znesek, ki naj bi ga ta sicer dobil od strank/e. Na tak način se izboljša likvidnost podjetje, podjetju ni treba čakati na izplačilo s strani strank, ampak dobi denar takoj. Nakazana finančna sredstva tako lahko začne uporabljati takoj in jih vlaga v svojo dejavnost. Poleg tega pa se podjetje na tak način razbremeni tega področja in vse nadaljnje postopke prepusti v roke strokovnjakom.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Cesija ali odstop terjatve – kaj je to in kako poteka?

Cesija ali odstop terjatve – kaj je to in kako poteka?

Cesija je postopek, prek katerega upnik terjatev do dolžnika prenese na tretjo osebo. Tako ta oseba postane nov upnik. Za sklenitev pogodbe ni potrebno soglasje dolžnika. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2019

13.02.2019 od 14:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje