Odstop terjatev podjetju, ki se ukvarja s finančnimi storitvami

Odstop terjatev je postopek, ko se podjetje odloči, da terjatve, ki jih ima do svojih strank, preda tretji osebi. Na tak način lahko reši nekatere finančne težave.
odstop terjatev

odstop terjatev

Podjetje se za odstop terjatev odloči zato, ker se bodisi želi posvetiti svoji osnovni dejavnosti in to področje prepusti strokovnjakom. Še bolj verjeten pa je razlog, da kar najhitreje potrebuje finančna sredstva, ki naj bi mu jih nakazale stranke.

Ker nekatera podjetja svojim strankam izstavijo račune, katerih rok zapadlosti je oddaljen za nekaj tednov ali mesecev od datuma opravljanja storitve, se lahko zaplete pri izplačilu. Stranke mogoče predvidenega zneska ne nakažejo (pravočasno) ali pa že to, da je rok plačila tako oddaljen od sedanjega trenutka podjetju predstavlja problem.

Odstop terjatev lahko reši problem likvidnosti

Odstop terjatev je storitev, ki pride prav zlasti novonastalim podjetjem. Gre za to, da se ta podjetja še postavljajo na noge in večinoma še nimajo veliko finančnih sredstev. So še v fazi izgradnje, rasti. Prav zato lahko zakasnelo plačilo povzroči hude zaplete. Podjetje ni več zmožno pokriti tekočih stroškov poslovanja, ne more se tudi odločiti za investicije in podobno.

Odstop terjatev poteka tako, da podjetje naveže stik z ustreznim ponudnikom takih storitev. Pripravi račune, katerim rok še ni potekel. Ponudnik finančnih storitev pregleda priloženo dokumentacijo in se na podlagi podatkov, ki jih pridobi o strankah podjetja, odloči, če bo sodelovalo s podjetjem. Če ja, se podpiše pogodbo, v kateri je definirana višina provizije, ki jo more podjetje za uslugo poravnati ter drugi pogoji, pod katerimi se sklene pogodba.

Ko je pogodba sklenjena, ponudnik v roku nekaj ur ali dni podjetju nakaže znesek, ki naj bi ga ta sicer dobil od strank/e. Na tak način se izboljša likvidnost podjetje, podjetju ni treba čakati na izplačilo s strani strank, ampak dobi denar takoj. Nakazana finančna sredstva tako lahko začne uporabljati takoj in jih vlaga v svojo dejavnost. Poleg tega pa se podjetje na tak način razbremeni tega področja in vse nadaljnje postopke prepusti v roke strokovnjakom.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

17.05.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje