Okrogla obletnica bankomata

»Mora obstajati način kako dvigniti denar kjerkoli in kadarkoli po celem svetu. Najprej sem imel v mislih idejo o avtomatu za čokolado, vendar sem jo kmalu zamenjal z gotovino.« John Shepherd - Barron, človek, ki je leta 1967 izumil danes nepogrešljive bankomate.

Minilo je že kar 40 let, odkar je v severnem Londonu začel delovati prvi bankomat, danes pa jih na svetu stoji že več kot 1,6 milijona.

Sprva kreditne kartice niso bile na voljo, zato so uporabljali čeke, ki so bili prepojeni z rahlo radioaktivno snovjo. Danes gospod Shepherd- Barron pravi, da čeki niso predstavljali nevarnosti zdravju, za negativne posledice bi moral človek pojesti kar 136.000 čekov.

Na bankomatu so lahko ljudje dvigovali največ 10 funtov, kar pa je bilo po besedah 82-letnega inovatorja dovolj za “divji” vikend.

Kako pa je prišlo do uveljavitve standardne 4 mestne PIN kode, ki velja še danes? John je prišel na idejo takrat, ko je ugotovil, da si lahko zapomni svojo 6 mestno vojaško številko. A ker za vsakim uspešnim moškim stoji močna ženska, se ni mogel odločiti na lastno pest. Tako je za mnenje povprašal svojo ženo, ki pa si je lažje zapomnila 4 mestno število. In standard je bil postavljen.

Kljub častitljivim letom je John še zmeraj vizionar: »Transport denarja stane in zaradi tega napovedujem, da bo v roku od treh do pet let uporaba listnega in kovanega denarja bistveno upadla.«.

 

Vir:  BBC News

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje