Osnove s.p. – kaj mora samostojni podjetnik vedeti

V Zakonu o gospodarskih družbah je samostojni podjetnik posameznik opredeljen kot posamezna fizična oseba, ki na trgu v okviru organiziranega podjetja samostojno in trajno opravlja pridobitno dejavnost. Poleg podjetja ima lahko tudi redno zaposlitev, v svojem podjetju pa se ne pojmuje kot delojemalec.
Osnove s.p. - kaj mora samostojni podjetnik vedeti

Pri poslovanju je treba upoštevati predpise. (Vir: enter-kranj.si)

Poslovne knjige

Podjetniki morajo voditi poslovne knjige, navadno po sistemu dvostavnega knjigovodstva (izjemoma tudi enostavnega) in na način, ki je predviden za družbe. O izbranem sistemu vodenja knjig za naslednje leto je potrebno obvestiti pristojni davčni organ do 31. decembra tekočega leta, ob začetku poslovanja pa je potrebno izbrani sistem vodenja poslovnih knjig pisno javiti v osmih dneh po začetku poslovanja.

Priporočljivo je, da podjetnik vodenje poslovnih knjig prepusti strokovnjakom in se s tem izogne napakam, ki ga lahko drago stanejo, vendar pa je poznavanje poslovodenja kljub temu pomembno. Priporočamo, da se pozanimate o izrazih poslovni izzid, bilance, stroški, promet in podobnih. 

 

Davki in obveznosti

Podjetnik je obdavčen z davkom od dohodkov iz dejavnosti, davkom na dodano vrednost, plačevati mora prispevke za socialno varnost in druge dajatve ter v primeru opravljanja obrtne ali podobne dejavnosti tudi članarino v Obrtni zbornici Slovenije.

 

Odgovornost

Podjetnik za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem, tako osebnim kot premoženjem podjetja.

 

Zaposlovanje

Podjetnik lahko z delavci sklepa pogodbe o delovnih razmerjih na podlagi prijave delavca na javno objavljeno prosto delovno mesto, prijavljeno pri Zavodu RS za zaposlovanje. Pogodbo o sklenitvi delovnega razmerja z delavcem je nato potrebno v treh dneh po sklenitvi predložiti v registracijo pristojni upravni enoti, v osmih dneh pa je potrebno delavca prijaviti v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje pri pristojni enoti ZZZS ter nato delavcu izročiti kopijo prijave v zavarovanje. Podjetja, ki zaposlujejo do deset delavcev imajo status malega delodajalca, zato jim zakon dopušča poenostavitev nekaterih postopkov.

 

Priporočamo vam tudi branje naslednjih člankov:

Oznake: ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje