Osnove s.p. – kaj mora samostojni podjetnik vedeti

V Zakonu o gospodarskih družbah je samostojni podjetnik posameznik opredeljen kot posamezna fizična oseba, ki na trgu v okviru organiziranega podjetja samostojno in trajno opravlja pridobitno dejavnost. Poleg podjetja ima lahko tudi redno zaposlitev, v svojem podjetju pa se ne pojmuje kot delojemalec.
Osnove s.p. - kaj mora samostojni podjetnik vedeti

Pri poslovanju je treba upoštevati predpise. (Vir: enter-kranj.si)

Poslovne knjige

Podjetniki morajo voditi poslovne knjige, navadno po sistemu dvostavnega knjigovodstva (izjemoma tudi enostavnega) in na način, ki je predviden za družbe. O izbranem sistemu vodenja knjig za naslednje leto je potrebno obvestiti pristojni davčni organ do 31. decembra tekočega leta, ob začetku poslovanja pa je potrebno izbrani sistem vodenja poslovnih knjig pisno javiti v osmih dneh po začetku poslovanja.

Priporočljivo je, da podjetnik vodenje poslovnih knjig prepusti strokovnjakom in se s tem izogne napakam, ki ga lahko drago stanejo, vendar pa je poznavanje poslovodenja kljub temu pomembno. Priporočamo, da se pozanimate o izrazih poslovni izzid, bilance, stroški, promet in podobnih. 

 

Davki in obveznosti

Podjetnik je obdavčen z davkom od dohodkov iz dejavnosti, davkom na dodano vrednost, plačevati mora prispevke za socialno varnost in druge dajatve ter v primeru opravljanja obrtne ali podobne dejavnosti tudi članarino v Obrtni zbornici Slovenije.

 

Odgovornost

Podjetnik za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem, tako osebnim kot premoženjem podjetja.

 

Zaposlovanje

Podjetnik lahko z delavci sklepa pogodbe o delovnih razmerjih na podlagi prijave delavca na javno objavljeno prosto delovno mesto, prijavljeno pri Zavodu RS za zaposlovanje. Pogodbo o sklenitvi delovnega razmerja z delavcem je nato potrebno v treh dneh po sklenitvi predložiti v registracijo pristojni upravni enoti, v osmih dneh pa je potrebno delavca prijaviti v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje pri pristojni enoti ZZZS ter nato delavcu izročiti kopijo prijave v zavarovanje. Podjetja, ki zaposlujejo do deset delavcev imajo status malega delodajalca, zato jim zakon dopušča poenostavitev nekaterih postopkov.

 

Priporočamo vam tudi branje naslednjih člankov:

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje