Podjetnik je človek, ki je …

Biti podjetnik. Je ta lastnost prirojena ali pridobljena? Vse tiste, ki v tem vprašanju morda iščete potuho, moram žal razočarati - biti podjetnik je v večini primerov želja, ki je posledica določene vzgoje.

Se pravi, da je za to v prvi vrsti zaslužna družina in ljudje, ob katerih odraščamo. V nadaljevanju vam bom naštel in opisal nekaj lastnosti, ki so tipične pri podjetnikih, vi pa lahko preverite, katere od teh lastnosti veljajo tudi za vas.

Na začetku lahko naštejemo nekaj lastnosti, ki so prisotne pri vseh podjetnikih. Če začnemo pri najbolj osnovni: podjetnik je pogumen. Od tu razlog za ustanovitev podjetja namesto zaposlitve v varni službi z varno plačo. Poleg tega je inovativen in ima talent, se pravi nekaj, kar je boljše od povprečja oziroma večine. Pa vendar lahko te tri lastnosti najdemo še pri katerem drugem poklicu.

Tipične in hkrati tudi nujno potrebne, da je nekdo lahko podjetnik, pa so naslednje lastnosti: podjetnik je liberalnega duha, odmaknjen od tradicije in odprt za nove stvari. Iz tega sledi, da je v veliki meri brez predsodkov, se pravi ne razmišlja o tem, kaj si bo najbližja okolica mislila o njem, nima zadržkov. Je človek z zelo dobro razvito intuicijo. Želel ali ne, je podjetnik sebičnež in tekmovalen, saj zase želi le najboljše. Hkrati je tudi prodoren, saj gre preko vsega, ovire na svoji poti pa premaguje s svojo voljo, energijo in smislom za ustvarjalnost. Prav tako podjetnik ne prenese nobenega nad sabo, ima željo po avtonomiji.

Zelo pomembna podjetniška lastnost je intuicija. Ta se skozi življenje posameznika razvija in krepi preko sprejemanja slabih in dobrih odločitev. Z njeno pomočjo lahko hitro sprejemamo pomembne odločitve, kar se velikokrat izkaže kot meja med izkušenim in neizkušenim podjetnikom in nam prinaša prednost pred ostalimi. Pomembni sta tudi percepcija, sposobnost zaznavanja priložnosti in samoiniciativa. Poleg vseh naštetih pa ne smemo pozabiti še na samokritičnost, natančnost, fleksibilnost, optimizem in previdnost.

Kar pa se tiče podjetnika kot dobrega vodje, je zelo pomembno, da ima samozavest in potrebo po dosežkih oziroma cilj. Prav tako mora imeti željo po kontroli in vizijo, ob vsem tem pa more sprejemati še tveganje.

Zaključili bi lahko s tem, da je podjetnik vizionar, še bolj pomembno pa je, da je podjetnik lahko vsak. Biti podjetnik ne pomeni le voditi svetovne multinacionalke, temveč je to življenjski slog, ki ni vezan na našo zaposlitev. Tudi na delovnem mestu smo lahko podjetni. Pa vi, ste podjetni? V koliko od zgoraj opisanih lastnostih ste se našli? Zadajte si cilj, da boste vsak mesec dodali eno od zgoraj opisanih lastnosti v svoj osebni opis.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje