Podjetniška aktivnost je v Sloveniji ponovno upadla

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je predstavil Poročilo o razvoju 2012, s katerim spremlja uresničevanje Strategije razvoja Slovenije. V Sloveniji se je podjetniška aktivnost znižala že tretje leto zapored, medtem ko se je v državah EU precej okrepila.
Podjetniška aktivnost je v Sloveniji ponovno upadla

Podjetniška aktivnost je v Sloveniji ponovno upadla (Vir slike: sxc.hu)

Podjetniška aktivnost se je v Sloveniji izrazito znižala že tretje leto zapored, tudi v letu 2011, ko se je v državah EU že precej okrepila. Glavni razlog za padec je v zmanjšanju deleža novih podjetnikov in podjetnikov, ki se šele odločajo za samostojno podjetniško poslovanje ali pa tako poslujejo manj kot tri mesece. Znižanje zgodnje podjetniške aktivnosti je močno prispevalo k zmanjšanju stopnje celotne podjetniške aktivnosti.

Povprečna celotna zgodnja podjetniška aktivnost v letu 2011 v 20-ih članicah, vključenih v raziskavo GEM, se je podjetniška aktivnost občutno okrepila, pri čemer se je slovenski zaostanek še povečal in je bil tudi največji doslej. V EU se je okrepil delež podjetnikov, ki so samostojno poslovali manj kot tri mesece, nekoliko manj pa delež novih podjetnikov. Tudi celotna podjetniška aktivnost se je v povprečju EU že povečala in to tako na račun celotne zgodnje podjetniške aktivnosti kot tudi večjega deleža ustaljenih podjetnikov.

Slika: Izbrane mere podjetniške aktivnosti v Sloveniji in 20 članicah EU, vključenih v projekt GEM v letu 2011 (Vir slike: UMAR)

Zmanjševanje zgodnje podjetniške aktivnosti je še naprej zaznamovalo predvsem pomanjkanje poslovnih priložnosti. Ne glede na to, odločanje za samostojno podjetniško pot na osnovi zaznanih poslovnih priložnosti še naprej ostaja glavni dejavnik za dejansko odločitev prebivalstva za zagon podjetništva. Delež zgodnjega podjetništva zaradi nuje namreč še naprej precej zaostaja za podjetništvom iz poslovnih priložnosti.

Glede dejavnikov, ki najbolj ovirajo poslovanje podjetnikov, v letu 2011 ni bilo opaznih sprememb, vodilna med njimi še naprej ostaja plačilna nedisciplina. Težave, povezane z birokracijo in davčno politiko so se proti koncu lanskega leta nekoliko omilile, četudi še naprej ostajajo pomembni zaviralni dejavnik pri poslovanju. Na drugi strani so se prav tako proti koncu leta začele krepiti težave, povezane s konkurenco in financiranjem tekočega poslovanja ter posledično z upadom prodaje.

Vir: UMAR

Oznake:, , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje