Pomen obratnih sredstev in kako si jih zagotoviti?

Obratna sredstva so tisto, kar podjetje potrebuje, da lahko normalno posluje. Če ne veste točno, kaj to pomeni, vam bomo razložili v tem prispevku. Kaj se zgodi, če podjetje ostane brez tovrstnih sredstev? Kako reševati ta problem?
Ko zmanjka obratnih sredstev (Vir: Pixabay)

Ko zmanjka obratnih sredstev (Vir: Pixabay)

Obratna sredstva so, kot že ime pove, sredstva, ki so v stalnem obračanju, gibanju. Danes so v eni obliki, že jutri lahko v drugi. V nekaterih podjetjih se oblika sredstev hitro spreminja. Spet pri drugih pa je ta proces počasnejši. Veliko je odvisno od tega, s čim se podjetje ukvarja.

Vsak ve, da podjetje potrebuje finančna sredstva, da lahko sploh začne poslovati. Finance so torej ena od oblik sredstev. Ko imamo denar na razpolago, pa ga moramo vložiti v nekaj, kar potrebujemo v poslovnem procesu. Če imamo proizvodnjo, izdelujemo določene produkte. Da bi naredili končni produkt, moramo uporabiti surovine. Finance tako investiramo v zalogo surovin. Surovine so tako druga oblika obratnih sredstev. Ko oblikujemo končni produkt, se tukaj zopet spremeni oblika in zaloga postane želen izdelek, katerega cilj je ponuditi trgu. Ko ga stranka kupi, se krog sklene. Iz končnega produkta zopet sproduciramo denar. Tega nato porabimo za nov krog; zopet nakupimo nove surovine. Seveda lahko denar investiramo tudi v stroje in druge večje nakupe.

Če gre za trgovino z živili, obratna sredstva hitro menjujejo svojo obliko. Če gre npr. za avtomobilsko proizvodnjo, pride do spremembe oblike sredstev nekoliko počasneje.

Pomanjkanje obratnih sredstev

Kaj pa se zgodi, če je na neki točki tovrstnih sredstev premalo? To lahko pomembno vpliva na poslovanje. Zaradi tega je lahko otežen celotni postopek poslovanja. V skrajni fazi pa lahko pride do prenehanja izvajanja dejavnosti.

Vsekakor je v primeru prvih težav smiselno ukrepati čim prej. Tako bomo lahko problem takoj razrešili in preprečili resnejše posledice. Ena izmed možnosti, ki se je podjetja poslužujejo, je posojilo pri banki. Vendar pa marsikatero podjetje ne dobi odobritve, saj ne izpopolnjuje predpisanih pogojev. Vse pogosteje se podjetja odločijo za faktoring – odkup terjatev. Gre za ugodno metodo reševanja finančnih problemov, ki si jo lahko privoščijo tudi podjetja na začetku poslovanja. Tako se že v kali zatre problem.

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje