Poslovna priložnost: Naprava za pomoč pri govoru

Michael Callahan je pri sedemnajstih letih v nesreči za nekaj časa izgubil kratkoročni spomin, zato je pet let kasneje izumil Audeo, majhno napravo za pomoč tistim, ki se soočajo s trajno izgubo motoričnih sposobnosti.
Poslovna priložnost: Naprava za pomoč pri govoru

Audeo pretvarja električne signale v govor.

Med govorom se naša usta premikajo, pljuča dovajajo zrak in glasilke vibrirajo ter s tem ustvarjajo zvoke. Audeo pomaga ljudem, ki imajo iz različnih vzrokov oslabljene motorične sposobnosti, zaradi česar jim ti osnovni procesi povzročajo težave, vendar pa nimajo problemov z možgani in glasilkami.

S pomočjo treh majhnih elektrod na vratu naprava zazna električne vibracije, ki nastajajo med možgani in glasilkami, jih s pomočjo procesorja prečisti in ojača ter jih posreduje na računalnik, kjer jih programska oprema dekodira in spremeni v govor, slišen preko računalniških zvočnikov.

S tem izumom si je Callahan prislužil nagrado v tekmovanju Invention awards 2009. Z izpopolnitvijo tehnologije pa si lahko v prihodnosti obetamo celo mobilne telefone, ki bodo omogočali telefonske pogovore brez uporabe govora.

 

Vir: PopSci

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje