PowUnity med obetavnimi startupi v snežnem poslu

Medtem ko trepetamo za Tino Maze na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, se startupi, ki se ukvarjajo s snežnim poslom, potegujejo za lovoriko najbolj obetavnega na Pioneers Alpine Challenge 2015. Med najboljšimi šestimi je produkt NeverLose slovensko-avstrijske naveze.
PowUnity med obetavnimi startupi v snežnem poslu

Za PowUnity lahko glasujete do 15. februarja (vir: Jon Olsson)

Pioners Alpine Challenge predstavlja 6 najbolj obetavnih startupov v poslu, ki se tiče zimskih užitkov. Glasovanje za najboljši startup poteka prek družbenih medijev, zmagovalec pa se bo lahko predstavil na dunajskem Pioneers festivalu, ki bo potekal maja.

Za mesto na dunajskem festivalu se poteguje tudi slovensko-avstrija naveza pod blagovno znamko PowUnity, ki na Pioneers Alpine Challenge predstavlja bluetooth napravo NeverLose, sestavljeno iz dveh delov. Spodnja plošča se pritrdi na smuči prek posebnega lepilnega traku, zgornji del z vso elektroniko pa se privijači. Sistem deluje tako, da se uporabnik preko aplikacije na telefonu poveže z napravo in vključi bodisi »anti-theft« bodisi »ski-finding« funkcijo.

NeverLose je bluetooth naprava, ki varuje smuči pred krajo ter jih pomaga hitreje izslediti. 

V primeru anti-theft funkcije se vsako gibanje smuči zazna in povzroči močen signal (100 dB). Tako so smuči zavarovane pred krajo, hkrati pa so preprečili, da bi se ob krajšem gibanju (ob nepričakovanem padcu smuči) sprožil alarm in tulil v nedogled.

Druga funkcija, ski-finding, deluje tako, da se v trenutku padca, ko smučar izgubi smuči, prekine povezava med napravo in telefonom in se tako avtomatsko sproži signal na napravi. Posledično smučar hitreje najde svoje smuči v snegu, kar je pogosto izredno težka naloga za ljubitelje prostega smučanja.

Projekt je plod slovensko-avstrijske naveze. »Zgodba se je pričela med magistrskim študijem podjetništva na Univerzi Lund na Švedskem, kjer sva začela s sošolcem iz Avstrije razvijati produkt. Ker je program podjetništva izredno praktično usmerjen, sva od samega začetka posvečala ogromno energije in časa za razvoj naprave, sledila pa sva t. i. lean metodologiji. V roku 3 mesecev smo razvili prvi prototip, pred dobrim tednom pa smo predstavili že drugega s končnim dizajnom in vsemi obljubljenimi funkcijami,« o začetkih pove Grega Gostinčar, soustanovitelj start-upa PowUnity.

Podjetje slovensko-avstrijske naveze ima sedež v osrčju Alp, v Avstriji, sam razvoj produkta pa poteka na Švedskem – predvsem zaradi znanja na področju bluetooth tehnologije. »Imamo mlado in inovativno ekipo, ki skupaj z razvojnim podjetjem iz Lunda načrtuje prodor na trg v začetku smučarske sezone 2015/2016, hkrati pa že pripravljamo rešitev tudi za druge športe,« dodaja Gostinčar.

Produkt so sicer že predstavili na ISPU, največjem sejmu športne opreme na svetu. »Odzivi so bili vrhunski – predvsem freeriderji in ski-tourerji so navdušeni nad preprosto rešitvijo, ki omogoča hitro iskanje smuči v celem snegu, hkrati pa zavaruje smuči pred krajo. Prav tako so bili izredno veseli smučarji, ki uporabljajo smuči višjega cenovnega razreda, saj bodo z našo napravo končno lahko zavarovali smuči pred krajo. Smo tudi v fazi pogovorov z večjimi proizvajalci smuči, ki že nekaj let neuspešno razvijajo podobne sisteme za iskanje smuči v celem snegu in varovanje pred krajo.«

Ekipa se trenutno predvsem trudi z zbiranjem podpore na Pioneers Alpine Challenge 2015, saj bi jim zmaga na tekmovanju prinesla predstavitev produkta in blagovne znamke na Dunaju, ko bo potekal Pioneers festival. »Verjamemo, da nam lahko uspe zmagati na omenjenem tekmovanju in tako poskrbeti za dodatno promocijo našega start-upa, kar je ključno v tej fazi, ko še iščemo dodatna sredstva za razvoj naprave NeverLose.«

Za favorita glasujete tako, da všečkate FB stran ali tvitnete objavo, dodate pa tudi oznaki #PioAlps + #Vail2015. Glasovanje poteka do nedelje, 15. februarja.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje