Pridruži se programu Erasmus za mlade podjetnike!

Erasmus za mlade podjetnike je mednarodni program izmenjave za podjetnike, ki omogoča mladim in nadebudnim podjetnikom priložnost, da se učijo od izkušenih podjetnikov, ki vodijo mala podjetja v drugih sodelujočih državah.
Erasmus za mlade podjetnike

Erasmus za mlade podjetnike. (Vir slike: Erasmus Entrepreneurs)

Izmenjava izkušenj poteka v času bivanja mladega podjetnika v sodelujoči državi. Izkušeni podjetnik mlademu podjetniku pomaga pri pridobivanju kompetenc, ki jih potrebuje za zagon in vodenje malega podjetja. Novi podjetniki zbirajo in izmenjujejo znanje in poslovne zamisli z izkušenim podjetnikom, s katerim sodelujejo v časovnem obdobju od 1 do 6 mesecev.

Izmenjava prinaša koristi tudi izkušenim podjetnikom, ki lahko tako dobijo nov vpogled v delovanje svojih podjetij, poleg tega pa se jim odprejo različne priložnosti za sodelovanje s tujimi partnerji in spoznavanje novih trgov.

Kdo lahko sodeluje v programu?

  • Novi podjetniki, ki načrtujejo oblikovanje lastnega podjetja ali so podjetje ustanovili v zadnjih treh letih
  • Izkušeni podjetniki, ki so lastniki ali direktorji malih ali srednje velikih podjetij v eni od sodelujočih držav.

Kakšne koristi prinaša udeležencem sodelovanje v programu?

Novi podjetniki bodo razvijali svoje sposobnosti in pridobivali nove kompetence v okviru usposabljanja na delovnem mestu v malem ali srednje velikem podjetju v sodelujoči državi. Tako bodo lažje uspešno zagnali svoje podjetje ali izboljšali poslovanje obstoječega. Izkoristili bodo lahko tudi dostop do novih trgov, mednarodno sodelovanje in potencialne možnosti za sodelovanje s poslovnimi partnerji v tujini.

Podjetniki gostitelji bodo spoznali sveže ideje motiviranih novih podjetnikov in pridobili nove vpoglede v delovanje svojega podjetja. Novi podjetniki lahko s svojimi kompetencami in znanji dopolnjujejo izkušnje gostitelja in tako prispevajo k delovanju podjetja. Izkušeni podjetniki so navdušeni nad programom, tako da se večinoma odločijo za sprejem novih mladih podjetnikov.

Gre za obojestransko koristno sodelovanje, v okviru katerega lahko tako mladi kot izkušeni podjetniki odkrijejo nove evropske trge in poslovne partnerje ter spoznajo nove poslovne modele, metode in tehnike.

Dolgoročni pozitivni učinki vključujejo široke možnosti mreženja in potencialno nadaljevanje poslovnega sodelovanja med mladim in izkušenim podjetnikom oziroma njunima podjetjema (prek mešanih podjetij, podizvajalskih aktivnosti itd.)

Lokalne kontaktne točke

Program Erasmus za mlade podjetnike financira Evropska komisija, v sodelujočih državah pa deluje s pomočjo lokalnih kontaktnih točk, ki so specializirane za podporo podjetjem in podjetnikom (npr. gospodarske zbornice, zagonski centri, pospeševalniki itd.). Njihove aktivnosti na evropski ravni koordinira podporna pisarna programa.

Lokalne kontaktne točke izbere Evropska komisija, mlade podjetnike pa vodijo skozi celoten proces izmenjave: pomagajo jim pri izpolnjevanju prijavnice in pri oblikovanju uspešnega odnosa s primernim izkušenim podjetnikom ter odgovorijo na vsa vprašanja, ki se porajajo udeležencem izmenjav.

Več informacij o programu je na voljo na povezavi; na voljo pa je tudi programski vodnik v angleškem jeziku.

Vas zanima več informacij? Izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bodo iz vam najbližje pisarne. Izpolnite ga tako mladi podjetniki, kot tisti, ki želite mladega podjetnika gostiti.