Izgubljena priložnost: investitorji leta 2008 iz rok izpustili Airbnb

Leta 2008 ustanovljeno podjetje Airbnb, ki je uspelo z aplikacijo za iskanje in oglaševanje prenočišč, danes zaradi visokih prihodkov ne potrebuje pomoči investitorjev. A na začetku njihove poti je bila situacija povsem drugačna.
Izgubljena priložnost: investitorji leta 2008 iz rok izpustili Airbnb

Investitorji leta 2008 z rok izpustili Airbnb (Vir slike: Airbnb)

Začetki so najtežji, še posebej pa to velja za mlade startupe, ki svoje mesto pod soncem šele iščejo. Tudi številni danes uveljavljeni startupi so se na začetku soočali s številnimi težavami, predvsem je tu govora o pomanjkljivih financah. Mnogi so se zato obrnili na investitorje in jih poprosili za finančno injekcijo, a pri tem je marsikatera podjetniška ekipa ostala praznih rok.

Tudi Airbnb, ki danes velja za enega najbolj vročih podjetij na svetu, je leta 2008, nekaj mesecev po ustanovitvi, želel pridobiti finančno pomoč v višini 150 tisoč dolarjev. Brian Chesky, soustanovitelj in izvršni direktor, je tedaj poslal predloge za sodelovanje kar nekaj potencialnim investitorjem, a na koncu ostal praznih rok.

Moški, ki stojijo za največ vrednimi startupi >>

Za spletni portal Medium.com je sedaj razkril takratne odgovore petih investitorjev iz Silicijeve doline, ki so njegovo ponudbo za 10 odstotkov deleža startupa v zameno za 150 tisoč dolarjev investicije pri tedanji 1,5 milijonski oceni vrednosti podjetja zavrnili. Če pomislimo na to, da je Airbnb sedaj vreden preko 24 milijard dolarjev, je jasno, da bi lahko investitorji tedaj za smešno nizko ceno pridobili razmeroma velik odstotek deleža Airbnb.

A njihova zavrnitev ni toliko presenetljiva, če upoštevamo dejstvo, da izjemno velik odstotek startupov propade že v prvem letu. Bolj presenetljivi so njihovi razlogi za zavrnitev, ki vključujejo premajhno poznavanje turistične panoge, skrbi glede tehničnega osebja, odsotnost iz omenjene panoge ter nenazadnje tudi premajhen tržni potencial.

Chesky je z objavo odgovorov želel storiti predvsem eno: mlade podjetnike opozoriti, da investitorji včasih nimajo prav in da se vendarle splača vztrajati. Če bi Chesky skupaj s soustanoviteljema Gebbio in Blecharcyzkom tedaj verjel uglednim investitorjem, ki so trdili, da Airbnb nima zadostnega tržnega potenciala, danes preko 1,2 milijona prenočišč v 34 tisočih mestih po 190 državah sveta ne bi imelo začasnih podnajemnikov. 

Vir: Venture Beat

Aplikacija Airbnb bo po pogodbi z Deutsche Telekom prednameščena v 13 evropskih državah >>

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje