Primorsko-notranjska gazela 2011 je Kolektor Koling

Dnevnik d. d. je danes v Novi Gorici razglasil primorsko-notranjsko gazelo 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in šesti finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je podjetje za gradbeni inženiring, arhitekturno načrtovanje in projektiranje ogrevalnih sistemov Kolektor Koling.
Primorsko-notranjska gazela 2011 je Kolektor Koling

Primorsko-notranjska gazela 2011 je Kolektor Koling.

Kolektor Koling

Dejavnost podjetja temelji na štirih stebrih: gradbenemu inženiringu in arhitekturi; elektro in strojnih inštalacijah, ki vključujejo avtomatizacijo in servisiranje inštalacij; klimatizaciji in prezračevanju, ki vključuje proizvodnjo klimatskih naprav, projektiranje in izvedbo prezračevalnih omrežij; ter energetiki, ki vključuje toplotne črpalke in sprejemnike sončne energije. Danes ima podjetje največ dela in uspeha z inženiringom. V tujini so še nedavno delali le na trgih bivše Jugoslavije, predlani pa so začeli strateško vstopati tudi na zahodne trge. Prvi posel so naredili na Portugalskem v povezavi s francoskim podjetjem France Air, ki se ukvarja s klimatizacijo. Na Portugalskem so s svojimi klimatskimi napravami opremili celotno univerzo na Azorih, osrednjo portugalsko banko in več hotelov. Letos so sklenili posel z nemškimi železnicami in švedskim podjetjem DST. Prek švedskega podjetja so bile klimatske naprave poslane celo v Hong Kong.

Obrazložitev komisije

Strategija, ki Kolektor Kolingu zagotavlja rast – v petih letih je podjetje potrojilo vrednost prihodkov iz prodaje in jo v letu 2010 približalo 19 milijonom evrov – izhaja iz ponudbe celovite storitve: od ideje do izvedbe. Izbrani pristop je del vizije, da bodo v podjetju ostala samo delovna mesta, ki bodo imela najmanj 50.000 EUR dodane vrednosti. Operacije z malo dodano vrednostjo tako že postopoma oddajajo zunanjim izvajalcem. Da izbrana pot vodi v pravi smeri, kažejo prepričljivi rezultati: iz podpovprečne dodane vrednosti na zaposlenega v višini 26.371 evrov je v petih letih zrasla precej čez slovensko povprečje in v 2010 že presega 40.000 evrov. Kot pomemben uspeh v Kolektor Kolingu štejejo izgradnjo prepoznavne blagovne znamke in si smelo zastavljajo cilje na mednarodnih trgih: na področju inženiringa in instalacij želijo biti regijski igralec, na področju klimatizacije pa celo globalni.

Med nominirance za primorsko-notranjsko gazelo 2011 je metodološka komisija poleg podjetja Kolektor Koling izbrala še mesarsko podjetje Mesarija Prunk in podjetje SPIT, v katerem projektirajo nizke in visoke gradnje in čistilne naprave z izvedbo gradbeno-obrtniških del.

V 5 letih 986 novih delovnih mest

Sto najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije je v petih letih med 2005 in 2010 več kot potrojilo (indeks 348) prihodke iz prodaje. Ob tem je sto gazel v petih letih ustvarilo 986 delovnih mest, kar predstavlja 16 odstotkov vseh novih delovnih mest v regiji. Po številu podjetij, ki presegajo povprečno dodano vrednost slovenskega gospodarstva na zaposlenega (35.152 evrov), so primorsko-notranjske gazele s 57 podjetji na prvem mestu med šestimi regijami. Prihodke iz prodaje so gazele v obdobju od 2005 do 2010 povečale 3,5-krat, medtem ko je regijsko gospodarstvo v tem obdobju zraslo za 11 odstotkov. V petih letih so gazele primorsko-notranjske regije omogočile 986 novih zaposlitev, kar je 16 odstotkov vseh novih delovnih mest v regiji v tem obdobju oziroma podvojitev števila delovnih mest v 100 podjetij na lestvici. Povprečna plača zaposlenega v gazeli je v letu 2010 dosegala 1.430 evrov.

Finalisti izbora Gazela 2011

Znanih je vseh 6 finalistov za zlato gazelo 2011. Poleg današnjega zmagovalca so to še: dravsko-pomurska gazela GMT, gazela Osrednje Slovenije 2011 XLAB, gorenjska gazela Lotrič, savinjsko-zasavska gazela KLS in dolenjsko-posavska gazela Mikrografija.

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo v sredo, 26. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje