Računovodski servis priskoči na pomoč podjetnikom začetnikom

Med pomembnimi službami, ki spremljajo podjetnika na njegovi poti do uspešnega poslovanja, pogosto omenjamo računovodski servis, ki pa ima predvsem pri začetnikih nekoliko drugačno vlogo.
Računovodski servis priskoči na pomoč podjetnikom začetnikom

Ne gre le za strokovnjake, ki se ukvarjajo z obračunavanjem prispevkov in urejanjem dokumentacije, temveč lahko priskočijo na pomoč tudi na mnoge druge načine. Zato je zelo pomembno, da se v tej fazi povežemo s pravim servisom, ki lahko odgovori na vse naše zahteve.

To ne velja le za velika podjetja, ki se že takoj srečujejo z nekaterimi posebnimi zahtevami in nalogami. Celo samostojni podjetniki, ki sicer lahko vse svoje računovodske obveznosti opravljajo tudi sami, bodo prepoznali mnoge prednosti, ki jih ima dober računovodski servis. Nikar ni vredno že v tem koraku varčevati, saj se investicija v strokovno podporo na dolgi rok močno poplača.

Računovodski servis ob ustanovitvi podjetja

Ob ustanovitvi podjetja se že srečamo z nekaterimi posebnimi zahtevami. Najprej se moramo sploh odločiti glede tega, kakšna oblika podjetja je najbolj primerna glede na naše dejavnosti in ambicije. Možno je, da bodo s tem povezane še dodatne zahteve, recimo predložitev ustanovnega kapitala. Če nameravamo odpreti podjetje, za katerega je zahtevan tudi računovodski servis, se tako ali tako ne moremo izogniti iskanju pravih računovodskih strokovnjakov, a tudi v drugih primerih je to pametno storiti.

Samostojni podjetniki bodo pomoč računovodskega servisa izkoristili pri pripravi potrebne dokumentacije za odprtje podjetja in prijavo dejavnosti. Čisto možno je, da se bomo že tu srečali tudi s kakšnimi dodatnimi zahtevami, recimo s pridobivanjem dovoljenja za opravljanje dejavnosti na določenem naslovu. Pomislimo še na odpiranje poslovnega bančnega računa, na možnost poslovanja z žigom, na različne zahteve glede obračunavanja davkov in prispevkov … Vse to so ovire, s katerimi se že takoj srečamo, tudi če želimo poslovati brez velikih komplikacij.

Računovodski servis ob rednem poslovanju

Po teh začetnih nalogah se podjetniki večinoma ustalijo v svoji dejavnosti in imajo glavnino dela z rednimi obveznostmi. Z vidika računovodstva to pomeni predvsem delo z izstavljanjem in prejemanjem računov ter s pripravo ustreznih računovodskih izkazov.

Le redko je možno vse postoriti v lastni režiji, to velja le za manjši del samostojnih podjetnikov. Večina podjetij pa sodeluje z računovodskim servisom ali pa ima zaposlene svoje računovodske strokovnjake. To je vsekakor bolj smotrna rešitev, saj računovodski servis poskrbi za vse zahteve glede vodenja poslovanja z vidika računovodstva. Pravi strokovnjaki skrbijo za to, da je poslovanje nemoteno in se z računovodskimi obveznostmi niti ne ukvarjamo.

Računovodski servis ima še druge naloge

Dober računovodski servis je neviden, sproti redno opravlja svoje delo in skrbi za to, da se lahko sami posvetimo svoji dejavnosti. Ne mislimo pa le na tiste računovodske obveznosti, ki se jim tako ali tako ne moremo izogniti. Pomembna naloga računovodskega servisa je tudi ta, da sledi novostim in spremembam, išče najboljše rešitve za poslovanje podjetja, se prilagaja glede na razmere in nudi svojim strankam fleksibilne storitve. Zato se računovodski servis izkaže za neprecenljivega partnerja v mnogih kritičnih situacijah, tako pri poslovni rasti podjetja kot tudi takrat, ko se podjetje znajde v škripcih.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje