Recesija udarja po novoustanovljenih podjetjih

V letu 2008 podjetniki in tvegani kapitalisti niso bili ravno uspešni pri prodaji novoustanovljenih podjetij.
Recesija udarja po novoustanovljenih podjetjih

Upanje na boljše čase

Število podjetij v ZDA, ki se umestijo na borzo, se drastično niža, v letu 2008 so bile številke prav porazne. Samo šest podjetij, ki so finančno podprta s tveganim kapitalom, je svoje lastništvo umestilo na borzo, kar je najnižje število od leta 1977. V letu 2007 je bilo tovrstnih podjetij 86. Tveganim kapitalistom je v letu 2008 uspelo prodati borih 260 podjetij v primerjavi z letom 2007, ko jih je bilo prodanih 360.

Borzni vlagatelji ne želijo vlagati v začetne javne ponudbe, pa tudi podjetja, ki so začela s poslovanjem na borzi, so se slabo izkazala. Na javnih ponudbah so zbrala 470 milijonov dolarjev, kar je najnižja vsota od leta 1979 in je nižja za celih 10 milijard v primerjavi z letom 2007. 

Pa vendar so bili vsaj prevzemi finančno bolj uspešni. Skoraj polovica prevzetih podjetij je povrnila tudi do 4kratni znesek vloženega kapitala. Največja prodaja se je zgodila januarja 2008, ko je Dell kupil EqualLogic za 1,4 milijarde. Mnogi pa so mnenja, da se morajo končati korporacijski prevzemi, pri katerih se plačujejo atraktivne cene za podjetja podprta s tveganim kapitalom, kar pa ne prinaša nič dobrega, saj bo, v kolikor podjetjem podprtim z tveganim kapitalom ne bo uspelo doseči javnih ponudb ali prevzemov, to imelo hude posledice. Omejeni partnerji in tvegani kapitalisti se že sedaj obotavljajo glede podprtja mnogih podjetij v zgodnji fazi brez zagotovljenih koristi. Poleg tega se tvegani kapitalisti obračajo k podjetjem, ki so že dobičkonosna in niso tehnološko tvegana.

Vir: The New York Times

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje